All-on-4 fogpótlási eljárás  – kevés csont esetén

Teljes fogatlanság esetén, megfelelő csontállománynál a felső állcsontnál 6-8, az alsónál 6 implantátumra készülhet fix körhidas megoldás. Amennyiben a csontállomány nem kielégítő, akkor jöhet szóba 4 implantátumra készülő redukált hibridprotézissel az all-on-4 technológia, ahol még mindig fix, rögzített pótlásról beszélünk.

all-on-4

All-on-4  rögzített pótlás, kevesebb implantátummal, teljes fogatlanság esetén

Ez az implantációs (fogbeültetési) eljárás biztosítja, hogy teljesen fogatlan állcsontba csontpótlás nélkül helyezzünk be rögzített hídpótláshoz implantátumokat. Így visszanyeri eredeti mosolyát és rágóképességét. A kevesebb beavatkozás következtében rövidebb gyógyulási és kezelési idő szükséges, és jelentős költségeket spórolhat meg a kevesebb implantátum darabszám és az elkerülhető csontpótlások miatt.

Mi is az a All-on-4 implantációs technika?

All-on-4 technológiát az alsó és/vagy felső teljes fogatlanság minél egyszerűbb implantációs rehabilitációja végett alkották meg. Az alsó és/vagy felső állcsontban speciális sebészi technikával beültetett (4-4 db) implantátumok képesek hosszú távon a rájuk nehezedő teher elviselésére. A hátsó implantátumok – ahogy a képen is látható – ferdén kb. 30˚-os szögben kerülnek beültetésre, alul az idegcsatorna elé, felül pedig az arcüreg alapja elé. Ezáltal az aránylag költséges csontpótlás, és arcüreg emelés (sinus lift) legtöbb esetben elkerülhető.

all-on-4 fogpótláshoz

1. Implantáció megtervezése

Az implantációt megelőzően rendelőnkben CBCT készítünk, melynek felhasználásával pontosítjuk a lehetséges bevatkozás menetét.  Meghatározzuk számítógépes tervezés segítségével, hogy pontosan hova kerülnek majd az implantátumok. Fogászati fúrósablont  gyártatunk le az Ön részére.

2. Implantátumok behelyezése

Az beavatkozás során 4 db hagyományos méretű implantátumot – helyi érzéstelenítésben,  bizonyos esetekben altatásban – helyezünk be.  Az általunk használt sebészeti (fúró) sablon miatt, csak kisebb műtéti bemetszést alkalmazunk az ínyen, mely így gyorsabban gyógyul kisebb fájdalommal.  A műtétett követően 3-4 hónap gyógyulási idő következik, mely idő alatt biztosított az ideiglenes fogpótlás.

3. Fix fogpótlás elkészítése

Elkészítjük a fix fogpótlást, mely igénytől, esettől függően különböző anyagokból is készülhet, akár cirkoniumból is. Ez nagyjából 2 hetet vesz igénybe.

Kinek javasoljuk az all-on-4 fix fogpótlást?

 Az all-on-4 fix fogpótlás egy innovatív megoldás, amely különösen azok számára ajánlott, akik súlyos fogvesztést szenvedtek el és olyan megoldást keresnek, amely stabil, hosszú távú és kényelmes alternatívát nyújt a hagyományos kivehető protézisekkel szemben. A csontállományuk sok esetben, már nem kielégítő 6-8 implantátum behelyezésére. Nem szeretnének komolyabb csontpótláson átesni, mely megnöveli a kezelés időtartamát és költségeit.

A következőkben további részleteket tárgyalunk, hogy kik számára ajánlott az all-on-4 kezelés: 

  1. Nagyfokú fogvesztéssel rendelkezők: Az all-on-four kezelés ideális azok számára, akik már jelentős számú fogat elvesztettek vagy teljes fogsort pótolniuk kell. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a páciensek visszanyerjék teljes fogsoruk funkcióját és esztétikáját.
  2. Alacsony csontsűrűségű páciensek: Azok számára, akiknek csontállománya nem elegendő a hagyományos implantátumok számára, az all-on-four egy kiváló alternatíva lehet, mivel a kezelés kisebb csontsűrűséget igényel, és gyakran elkerülhetővé teszi a bonyolult és költséges csontpótló eljárásokat.
  3. Kényelmet és stabilitást keresők: A rögzített fogpótlások, mint az all-on-four, nagyobb kényelmet és rágási stabilitást biztosítanak a kivehető protézisekkel szemben, mivel szorosabban illeszkednek a szájüreghez, és nem mozdulnak el evés vagy beszéd közben.
  4. Hosszú távú megoldást preferálók: Az all-on-four kezelés tartós megoldást kínál, amely sok évig megtarthatja funkcióját és esztétikáját megfelelő gondozás mellett, így a páciensek hosszú távon élvezhetik az előnyeit.
  5. A természetes megjelenést értékelők: Az all-on-four protézisek úgy vannak tervezve, hogy utánozzák a természetes fogak megjelenését és érzetét, amely hozzájárul a páciensek önbizalmának növekedéséhez és javítja az életminőséget.

Általában mindenki kaphat, akinek 4  speciális méretű implantátum, megfelelő szögű behelyezéséhez elegendő csontja van.

A megfelelő szájhigiénia fenttartása minden fogpótlás esetében fontos. Az all-on-4 fogpótlás esetében, ez még lényegesebb. Fontos betartani a kezelő fogorvosunk által előírt kontroll időpontokat, és adott esetben a szükséges kezeléseket elvégeztetni.

A legtöbb ételtípus biztonsággal fogyasztható ezek után is. A fogpótlás precíz használatáról kezelős fogorvosa megfelelő tájékoztatást nyújt rendelőnkben.

Ápolja implantátumos fogpótlását, jelenjen meg az esedékes kontrollvizsgálatokon, és mellőzze a dohányzást! Így a fogptlása akár egy életre is szólhat!

MYdent Fogászat, ahol a szakértelem kedvességgel párosul

Képzett fogorvosok
Megfizethető ár
Modern fogászati eszközök
Call Now Button