Fogkő ellen védelem: A fogkő kialakulásának megelőzése

Fogkő ellen

A fogkő elleni leghatékonyabb és legbiztosabb módszer a megelőzés, amelyhez mindössze a fogmosási szokásainkon kell változtatnunk. Fogkőeltávolításkor sokan rácsodálkoznak, hogy a napi fogmosás ellenére miért keletkezik annyi fogkő, és miért szükséges félévente vagy évente rendszeresen szájhigiéniai kezelésen részt venni. Az okok nagyon banálisak, ezért sokan nem veszik komolyan, pedig egy kis odafigyeléssel olyan tökéletes szájhigiéniét alakíthatnánk ki, amellyel nemcsak a fogkő képződés csökkentése és a kellemetlen lehelet előzhető meg, hanem a fogak romlása és elvesztése is.

A fogkő hatása a fogakra

A fogkő a fogakon megjelenő sárgás-barnás kemény felrakódás. A fogak felszínén már röviddel a fogmosás után megjelenik a lepedék, amely helyes technika hiányában akár 5-10 nap alatt képes elmeszesedni, vagyis fogkővé alakulni. Tehát ha nem rendszeresen és nem jó technikával mossuk a fogainkat, biztos, hogy rövid időn belül professzionális fogtisztító kezelésre lesz szükségünk. A fogkő megjelenhet az íny felett és az íny alatt is, de mindkét esetben igen nagy veszélyt jelent a fogainkra nézve. A fogkőben baktériumok vannak, amelyek szuvasodást és a fogak elvesztését okozó fogágybetegséget is kiválthatják, ezért az egyik legfontosabb teendőnk, hogy a kialakulását megelőzzük, mennyiségét minimálisra csökkentsük.

Mi a biofilm?

A biofilm a fogak, fogtömések, fogpótlások és implantátumok felszínén megtapadó baktériumok összessége. Ez a biofilm felelős a fogszuvasodás, fogágybetegség és implantátum körüli gyulladások kialakulásáért. Ráadásul a biofilmben található baktériumok a véráramba kerülve a szervezet más részeiben is megjelenhetnek, növelve bizonyos betegségek, például szív- és érrendszeri betegségek, ízületi gyulladások és cukorbetegség kockázatát. A biofilm a nyálból kioldódó ásványi anyagok hatására idővel elmeszesedik, így alakul ki a fogkő.

Miért fontos a biofilm eltávolítása?

A biofilm baktériumokat tartalmaz. A dentális plakk (lepedék) már néhány nap alatt valóságos baktériumkolóniává alakul, amely a fogszuvasodást és az ínygyulladást okozó baktériumtörzseket tartalmazza. A fogszuvasodást a savképző baktériumok okozzák, amelyek a plakkban levő ételmaradékokkal (szénhidrátokkal) táplálkozva savat termelnek, amely károsítja a fog szöveteit. Az előrehaladott fogszuvasodás a fog elvesztésével is járhat! Az ínygyulladást és a belőle kialakuló fogágybetegséget különböző baktériumfajták, mint a Veillonella, Actinomyces és Prevotella okozzák. A gyulladásos kórkép azért veszélyes, mert elpusztítja a fogakat megtámasztó szöveteket, így a fogak stabilitása veszélybe kerül, idővel kilazulnak és végül kiesnek. A felnőttkori fogvesztések többségét az ínygyulladásból létrejövő fogágybetegség okozza. Ez a veszély nemcsak a saját fogakat fenyegeti, hanem az implantátumokat is, mivel azokat a csontba ültetik be. A fogágybetegség során a csontszövet is érintetté válik, és minél nagyobb a csontpusztulás, annál kevésbé stabilak az implantátumok is. A biofilm eltávolítása tehát rendkívül fontos a megelőzés és a fogak megtartása szempontjából.

Fogkő ellen

Mi az irányított biofilm terápia lényege?

Az irányított biofilm terápia egy forradalmian új technológiát alkalmazó, többlépéses kezelés, amely a fogtisztítás legfejlettebb formája. Hatékonyabb, mint a hagyományos fogkőeltávolítás. NO PAIN technológiát használunk, vagyis a kezelés szinte teljesen fájdalommentes: még azok sem éreznek fájdalmat, akik a fognyaki kopás miatt a hagyományos fogkőeltávolítás során érzékenységet szoktak tapasztalni.

Az irányított biofilm terápia előnyei a hagyományos fogkőeltávolítással szemben

 • Hatékonyabb tisztítás: A biofilm terápia sokkal hatékonyabb tisztítást eredményez: míg a hagyományos polírozással a fogak körülbelül 85%-ban tisztulnak meg, a biofilm terápia során használt forradalmian új eszközökkel és anyagokkal 100%-os tisztaság érhető el.
 • Érzékenység nélkül: A kezelés kíméli a fogzománcot és a gyökérfelszínt, így azok is fájdalommentesen élvezhetik a kezelést, akik a fognyaki kopás miatt a hagyományos eljárás során érzékenységet tapasztalnak.
 • Minimál invazív: A plakkfestés megmutatja a fogakon megtapadó biofilmet és fogkövet, ezért a beavatkozás minimál invazív. Ez azt jelenti, hogy nincs felesleges beavatkozás, csak azokon a részeken végezzük el a tisztítást, ahol szükség van rá.
 • Fogpótlások védelme: A korszerű technológiának (különböző fejek) köszönhetően kezelés közben a csúcsminőségű fogpótlások, direkt héjak és implantátumok felszíne nem sérül.
 • Elérhetetlen területek tisztítása: A kezelés a hagyományos polírozó technika számára elérhetetlen területeken is használható: a fogak és implantátumok körül az íny alatti felszíneken, fogszabályozó készülékek bracketjei körül, a fogközökben, nyálkahártyán, a nyelven.

Az irányított biofilm terápia lépései

 1. Felmérés: A kezelés első lépése mindig a megfelelő diagnózis. Felmérjük a fogak, az íny és a parodontális szövetek állapotát, meghallgatjuk a páciens panaszait és észrevételeit.
 2. Biofilm láthatóvá tétele: Plakkfestéssel megmutatjuk a fogak felszínén megtapadó, szabad szemmel nem látható biofilmet és problémás területeket. Ez nemcsak nekünk fontos információ, hanem a páciens számára is, aki így láthatja, hogy a napi fogápolás során mely területekre kell nagyobb figyelmet fordítania.
 3. Motiválás: Segítünk az otthoni szájápolás fejlesztésében. A plakkfestés által látható biofilm jelzi a páciens számára is, hogy hol vannak azok a fogfelszínek, amelyek tisztítására nagyobb hangsúlyt kell fektetnie. A dentálhigiénikus személyre szabott tanácsokat ad és felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára, valamint megtanítja a helyes fogmosási technikát.
 4. Airflow: Egy speciális eszközzel eltávolítjuk a biofilmet az ínyszint felett és alatt (kb. 4 mm-ig), az elszíneződéseket és kíméletesen polírozzuk a fogakat. Ennek során porított eritriol-klórhexidint fújunk a fogakra, ami egyszerre tisztít és políroz.
 5. Perioflow®: Egy másik speciális eszközzel kitisztítjuk a mélyebb tasakokat és az implantátumokat, akár 4-9 mm mélységig.
 6. Ultrahangos és kézi fogkőeltávolítás: A megmaradt fogkövet és egyéb lerakodásokat speciális Piezon® NO PAIN technológiával ellátott ultrahangos eszközzel távolítjuk el.
 7. Ellenőrzés: Gondosan ellenőrizzük, hogy minden terület tökéletesen tiszta lett-e.

Fogkő eltávolítás utáni megelőzés

A fogkőeltávolítás professzionális rendelői formája a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megszabaduljunk a kellemetlen felrakódástól. A szakember által végzett kezelés általában 30-60 percet igényel, és a beavatkozás során nemcsak a fogköveket távolítják el a fogak felszínéről és a nehezen elérhető területekről, de fel is polírozzák a felszíneket. Így ragyogóbb és világosabb mosolyt érhetünk el. A jó hír, hogy ezt a ragyogást két kezelés között is megőrizhetjük, ha kicsivel több gondot fordítunk az otthoni szájápolásra.

Hogyan előzd meg a lepedéket a fogkő eltávolítása után?

 1. Jó fogkefe választása: Ha gondosan szeretnénk ápolni fogainkat, negyedévente vagy akár gyakrabban is érdemes új fogkefét vásárolni. Válasszunk olyan fogkefét, amely megfelelő nyakú és sörtéjű, és amelynek sörtéi sűrű szövésűek. A kefe fejének nagysága legyen kicsi, hogy a hátsó fogakhoz is könnyen hozzáférjünk.
 2. Elektromos fogkefe használata: Kutatások bizonyítják, hogy elektromos fogkefével alaposabb a fogmosás, több lepedék távolítható el a fogakról, és csökkenthető a fogínybetegség valószínűsége. Válasszunk olyan elektromos fogkefét, amely forgó, oszcilláló és pulzáló fejjel rendelkezik.
 3. Biztonságos fogmosási technika alkalmazása: Naponta kétszer, legalább két percig mossunk fogat. Kerüljük a túlzott dörzsölést, és váltogassuk a fogmosás sorrendjét. Használjunk fogselymet és interdentális kefét a fogak közötti részek tisztítására.
 4. Fogkefék szavatossága: Rendszeresen cseréljük a fogkeféket, különösen betegség után, hogy elkerüljük a visszafertőződést. A fogkefék sörtéi idővel kopnak és deformálódnak, ezért cseréljük őket, ha ennek jeleit észleljük.
 5. Házi praktikák elkerülése: Kerüljük a szódabikarbónás és sós fogmosást, valamint a fogpiszkáló használatát, mert ezek károsíthatják a zománcot és az ínyt.

Otthoni fogkő elleni tennivalók

 • Figyeljünk az étkezésre, kerüljük a savas és cukros ételeket, italokat.
 • Mossunk fogat naponta legalább kétszer, étkezés után kb. 20 perccel.
 • Akiknek érzékeny az ínyük, vagy hajlamosak az ínyvérzésre, válasszanak puha sörtéjű fogkefét.
 • Tisztítsuk meg a fogközöket naponta fogköztisztító kefével.
 • Használjunk fogselymet a szűk rések és a fogak érintkező felszíneinek tisztítására.
 • Sikáljuk le a nyelv lepedékét naponta.
 • Használhatunk szájvizet vagy antibakteriális hatású szezámolajat öblögetésre.
 • Rendszeresen vegyünk részt fogászati szűrővizsgálaton.
Call Now Button