Fogkő megelőzése – Fogkő eltávolítása

Mi a fogzománcot borító lepedék?

A lepedék (plakk) a fogak felszínén képződő ragacsos filmréteg, mikor a szájban, nyálban található baktériumok találkoznak az ételekben és italokban lévő cukorral, ásványi anyagok és keményítőkkel. Ennek eredményeként egy láthatatlan, de érezhető réteg jön létre, ami szorosan tapad a fogak felszínéhez. A lepedék időben történő eltávolítása elengedhetetlen, mivel hosszú távon megkeményedhet és fogkővé alakulhat, ami komolyabb fogászati problémákhoz vezethet. Különböző típusai vannak, melyek közül egyesek fogszuvasodást, míg mások az ínybetegségeket idézhetik elő, ezért is fontos a fogkő megelőzése.

A lepedék felhalmozódásának jelei, okai

A lepedék felhalmozódása esetén tapasztalható jelenségek:

  • Tapintásra „bolyhos” érzés a fogakon
  • Állandósult kellemetlen lehelet érzékeny, pirosodó vagy duzzadt íny, ami fogmosás során vérzésre hajlamos
  • Tapintásra érdes felszín a fogakon
  • A fogak sárgás elszíneződése
  • Duzzanat az ínyszövetekben
  • Könnyen vérző íny

A lepedék felhalmozódásának okai 

A lepedék folyamatosan képződik a fogakon. A tej, gyümölcslé, szóda és az olyan ételek, mint a gyümölcs, tészta, kenyér szénhidrátokban gazdagok. Ezek fogyasztása után a szájban lévő baktériumok savakat termelnek, amelyek segítenek lebontani a szénhidrátokat. Ezek a savak, együtt a baktériumokkal és a szénhidrátokkal, összekeveredve lepedéket alkotnak.Ha a lepedéket nem távolítják el rendszeresen, például napi fogmosással és a fogak közötti tisztítással, akkor az felhalmozódik és megkeményedve fogkővé alakul.

A lepedék felismerése

A lepedéket egy fogorvosi ellenőrzés során könnyen fel lehet ismerni. Az ellenőrzéskor a fogorvos vagy fogászati higiénikus átvizsgálja a szájüreget és a fogínyt, és érdeklődik az egészségügyi előélet felől. Szükség esetén különféle eszközökkel részletesebben megvizsgálhatják az ínyt.A szakember egyszerűen a száj és az íny vizuális ellenőrzésével képes azonosítani a lepedéket és a fogkövet, külön tesztek nélkül. Az észlelések alapján javasolhatnak további vizsgálatokat, például röntgent a lehetséges szuvasodások felderítésére.

A lepedék eltávolítása – Fogkő kialakulásának megelőzése

A lepedék hatékonyan eltávolítható megfelelő szájhigiéniával, mint a rendszeres fogmosás és fogselymezés. A lepedék rendszeres eltávolításával megelőzhetjük a fogkő kialakulását. Amennyiben mégis kialakulna fogkő, azt a fogorvos tudja eltávolítani a rendszeres vizsgálatok során.

Alapos fogmosás – A hatékony lepedékeltávolítás első lépése a naponta kétszeri alapos fogmosás.

A helyes fogmosási technika:

A fogkefe a fogíny vonalához képest 45 fokos szögben álljon. Használjon lefelé irányuló, sepregető mozdulatokat. Mossa a fogakat finoman, hogy elkerülje a fogérzékenységet és az íny visszahúzódását. Tisztítsa meg a fogak minden felületét, mind a külső, mind a belső oldalakat. Ne feledkezzen meg a fogak rágófelületeinek mélyedéseiről és barázdáiról sem. Fordítson a fogmosásra két-három percet, naponta kétszer.

Hatékony fogselymezés

Bár a fogmosás eltávolítja a lepedéket a fogak felszínéről, nem képes megtisztítani a fogak közötti, nehezen elérhető területeket, a fogszabályzó alatti részeket, illetve az ínyvonal alatti szakaszokat. Ezért fontos a napi fogselyem használat. A fogorvosok gyakran a viaszmentes fogselymet ajánlják, mivel ez vékonyabb és könnyebben kezelhető.

Hatékony fogselymezési technika:

Óvatosan helyezze a fogselymet a fogak közé, majd előre-hátra mozgatva tisztítsa meg a területet. Alakítsa a fogselymet „C” formára a fogak körül, majd mozgassa fel és le a fogak oldalain. Ismételje meg a folyamatot minden fog között. Ne hagyja ki az utolsó hátsó fogak hátulját sem. 

Szájvíz használata

A szájvíz, kiegészítve a fogmosást és fogselymezést, tovább csökkentheti a fogakon lévő lepedéket. Az antimikrobiális szájöblítők csökkenthetik a lepedéket okozó baktériumok számát, míg a fluoridos szájvizek erősíthetik a fogakat a lepedék okozta szuvasodással szemben.A szájvizet használata előtt érdemes konzultálni a fogorvossal. A 6 évnél fiatalabb gyermekek számára nem ajánlott a fluoridos szájvíz használata.

Otthoni módszerek a fogkő megelőzésére

A fogkrémmel való fogmosás és a fogselymezés mellett további otthoni módszerek is segíthetik a lepedék csökkentését. Egyeseket a kutatások is alátámasztanak, míg mások további vizsgálatokat igényelnek az előnyök igazolásához.

Szódabikarbóna

A szódabikarbónával való fogmosás segíthet a lepedék és baktériumok eltávolításában. Egyes tanulmányok szerint a szódabikarbóna-paszták hatékonyan távolították el a lepedéket. Lehetőség van szódabikarbóna és víz keverékével készült paszta használatára, de érdemes olyan fogkrémet választani, amely szódabikarbónát és fluoridot is tartalmaz.

Aloe vera

 Az aloe vera ismert lepedékellenes hatásairól. Kutatások szerint az aloe vera szájvíz olyan hatékony lehet a lepedék csökkentésében, mint a klorhexidin szájöblítők, amelyeket a szájvizek etalonjaként tartanak számon. Bizonyos gyógynövényes fogkrémek és szájvizek tartalmazhatnak aloe verát.

Fehérecet és víz

 A fehérecet és víz keveréke antibakteriális tulajdonságai révén csökkentheti a lepedék képződését. Az ecet azonban savassága miatt károsíthatja a fogzománcot, ezért használata előtt érdemes fogorvossal konzultálni.

A fogkő eltávolítása és megelőzése

A fogkövet otthon nem lehet eltávolítani, és a rendszeres fogmosás sem képes megszüntetni. Csak egy professzionális fogorvosi beavatkozás képes eltávolítani a fogkövet, amely magában foglal egy szakmai szájüregi tisztítást.A fogorvosi látogatás során a fogorvos vagy a higiénikus eltávolítja a lepedéket és a fogkövet, és további kezeléseket is javasolhat.

Fogkő eltávolítás menete 

1. lépés

 Amennyiben szükséges, helyi érzéstelenítés után a fogorvos ultrahangos eszközt használ a fogkő hatékony eltávolítására, míg a nehezebben hozzáférhető helyekről különleges kéziszerszámokkal távolítják el a lerakódásokat.

2. lépés

 A kezelés soron következő lépése a kellemes ízű szódabikarbóna alapú AIR-FLOW polírozás, ami friss érzetet kelt. Ez a finom szemcséjű anyag még a szűkebb fogközökben lévő elszíneződéseket is eltávolítja, természetes módon világosítja a fogakat, és friss leheletet eredményez. Ideális előkészítő lépés minden típusú fogfehérítés előtt, fokozva annak hatását.

3.lépés 

A procedúra utolsó fázisában a fogak felszínét alaposan simára polírozzák finom pasztákkal és erre a célra kifejlesztett speciális kefékkel és gumidarabokkal, amelyek még ragyogóbbá teszik a fogakat.

Megelőzés

A rendszeres ellenőrzések alkalmával a fogorvos további kezeléseket javasolhat a lepedék felhalmozódásának és a fogkő képződésének megelőzésére. A fogászati tömítések és a fluoridos kezelések két gyakori módszer a fogak védelmére.

Fogászati tömések

 A tömések egy festékszerű műanyag bevonat, amelyet a rágással érintett fogterületekre alkalmaznak, gyakran a nagyőrlőkön és az előző fogakon. A folyékony tömőanyagot a fogakra viszik fel, ahol lefedi a fogak mélyedéseit, majd egy különleges fény segítségével „megkeményítik”. Ez a tömítés védi a fogzománcot a baktériumoktól és az ételtől.

Fluoridos kezelések

 A fluorid egy olyan ásványi anyag, amely segít megelőzni a fogszuvasodást azzal, hogy növeli a fogak ellenálló képességét a savak ellen. Egy fluoridos kezelés visszafordíthatja a fogak korai szuvasodását is.

Egészséges életmód

A fogmosás és a fogselymezés mellett más egészséges fogászati szokások is léteznek, mint például a szájvíz használata, egészséges étrend betartása, a keményítő- és cukortartalmú ételek és italok korlátozása, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzések. A cukormentes rágógumi rágása, különösen, ha nem lehetséges fogat mosni étkezés vagy italfogyasztás után, segíthet megelőzni a lepedék képződését. 

Szövődmények

A lepedék felhalmozódása a fogzománc kopásához vezethet. A lepedék és a fogkő felhalmozódásának szövődményei közé tartozik a fogszuvasodás, a gingivitis (a fogínygyulladás) és a parodontális (fogágy) betegség, amely a fogakat tartó íny és szövetek fertőzése.

Összefoglalás

A lepedék a szájban lévő baktériumok, savak, cukrok és a táplálékban található keményítők közötti reakcióként képződik. A lepedék ragadós réteget alkot a fogakon, amelyet rendszeres fogmosással és fogselyemmel kell eltávolítani. Ha nem távolítják el megfelelően, a lepedék megkeményedhet fogkővé, amit csak fogorvos tud eltávolítani. Mind a lepedék, mind a fogkő megelőzhető megfelelő szájhigiéniával. Ha bármilyen aggálya van a fogai vagy a szájhigiéniája kapcsán, forduljon fogorvosához.

Call Now Button

Prémium fogkőeltávolítás

Ismerd meg a svájci technológián alapuló új módszerünket!
Kevesebb fájdalom, tökéletes szájhigiénia a modern kor igényei szerint.

Most bevezető 39.000,-Ft-os áron!
Részletek >>

biofilm_terapia