Prémium fogkőeltávolítás csomag – Irányított biofilm terápia

Válassza a leghatékonyabb fogkő eltávolítást!

A Guided Biofilm Therapy®, vagy más néven az irányított biofilm terápia a dentálhigiéniai kezelés legmodernebb, legfejlettebb változata, melyet a svájci székhelyű EMS cég fejlesztett ki. Hatékonyabb, és még kevesebb kellemetlenséggel, fájdalommal jár, mint a hagyományos fogkő eltávolítás. A kezelés célja az íny feletti és íny alatti biofilm alapos és rendkívül kíméletes eltávolítása.

Mi is az a biofilm és mit okoz?

A biofilm nem más, mint a fogak, fogpótlások, implantátum felszínén kialakuló filmréteg, melybe különböző baktériumok ágyazódnak be. Ha ez a filmréteg nem kerül eltávolításra (terápiára), akkor újabb és újabb réteg rakódik a felszínre, és más, erősebb baktériumtörzsek szaporodnak el a lerakódásban. A biofilmben található baktériumok a véráramba kerülve a szervezetben máshol is megjelenhetnek, és növelik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát (pl.: szív- és érrendszeri megbetegedések, ízületi gyulladások, cukorbetegség). A biofilm a nyálból kioldódó ásványi anyagok hatására idővel elmeszesedik, így alakul ki a fogkő.

Prémium fogkőeltávolítás

Miért fontos a biofilm terápia?

Az első állapotfelmérés során egy állapotfelmérési csomagot ajánlunk Önnek, amely a panoráma röntgent is tartalmazza. Amennyiben lehetőségünk engedi, akkor az első alkalommal megkezdjük kezelését. Ilyen esetben a kezelési díjon felül csak panoráma röntgent kell téríteni az állapotfelmérési csomagból.

Irányított biofilm terápia

A biofilm terápia előnyei a hagyományos fogkő eltávolítással szemben

Tapasztalt, kiváló szaktudású fogorvos kollégáink a legmodernebb diagnosztikai eszközök felhasználásával, kellő odafigyeléssel, körültekintően állítják fel a diagnózist.

Minden szükséges diagnosztikai eljárást helyben végzünk el Önnek.

Az Irányított biofilm terápia (GBT) lépései

1. Szájhigiénés állapotfelmérés

Dentálhigiénikus kollégánk ellenőrzi a fogak, az íny a nyálkahártya, implantátumok, fogpótlások állapotát. Amennyiben szükséges a kezelést követően fogorvos kollégánkhoz irányíthatja. Aki pedig egy előre egyeztetett időpontban kezelési tervet állíthat össze számodra, alapos felvílágosítást követően.

2. Plakkfestés

Ezzel az eljárással tesszük láthatóvá a biofilmet, így számodra is egyértelművé válik, miért is szükséges ez a kezelés, és kollégánknak is segítséget nyújt a hatékonyabb, precízebb, gyorsabb biofilm eltávolításban.

3. Tanácsadás

Mielőtt a festést eltávolítaná a higiénikus, elmagyarázza a helyes fogmosási technikát az eseted ismeretében, tanácsot ad a fogkefén kívül még szükséges szájápolási eszközökre, kiemelve a professzionális prevenció jelentősségét. Mindezt pedig azért, hogy az Irányított Biofilm Terápia eredményét és hatását minél hosszabb ideig élvezhesd.

4. Airflow, periflow

A feltárt biofilmet a legfinomabb szemcséjű  AIRFLOW® PLUS porral távolítjuk el. Ezt addig végezzük, amiíg a megfestő festék teljes mértékban el nem tűnik, a biofilmet a mélyebb tasakokből PERIFLOW® fúvókával távolítjuk el.

5. Ultrahangos fogkőeltávolítás

Az ultrahangos eszköz a  PIEZON® NO PAIN PS-t használjuk, ami a legkíméletesebb a fogkő eltávolításához, ami azt jelenti, hogy csak akkor lép működésbe a váltakozó intenzitású, ultrahangos depurátorfej, ha az fogkővel találkozik.  A hagyományos fogkőeltávolítással ellentétben csupán néhány percet jelent, viszont ezután már nincsen szükség polírpasztára sem.

6. Ellenőrzés, visszahívás

A dentálhigiénikus ellenőrzi a végeredményt, meggyőződik róla, hogy teljes mértékben eltűnt a biofilm és a fogkő is. Amennyiben egyéb elváltozásokat is talál pl. fogszuvasodás, akkor segít időpontot egyeztettni szakorovsainkhoz. Az eset ismeretében pedig egyeztettek egy új időpontot.

 

Mit mutat meg, miben segít a plakkfestés?

Rendszeresen járó pácienseink esetén is látható, hogy hol kell még jobban figyelni a fogmosásra.

Biofilm terápia előtt
Biofilm terápia plakkfestés
Biofilm terápia után

Dentálhigiénikus kollégáink

Kovács-Izsa Alexandra
Kovács-Izsa Alexandra
dentálhigiénikus
Szabó Enikő
dentálhigiénikus

Gyakran feltett kérdések a biofilm terápia kapcsán

Mennyi ideig tart egy biofilm terápiás kezelés?

A kezelés jelentősen lerövidül a hagyományos fogkőeltávolításhoz képest, hiszen a biofilm láthatóvá tételének köszönhetően 100%-ig célirányosan végezzük a kezelést. A festés biztosítja a terápia maximális hatékonyságát.

Fogimplantátum esetén alkalmazható-e a terápia?

Igen, alkalmazható, sőt ez a leginkább javasolt tisztítási módszer. A Perioflow és a speciálisan implantátumokhoz fejlesztett PI műszer mellett tökéletes biztonságban vannak az implantátumok.

Szívritmus szabályzó mellett (pacemaker), részt vehetek-e biofilm terápiás kezelésen?

A mai modern pacemakerek védettek az elektromágneses interferenciákkal szemben, továbbá a piezoelektromos készülékek nem generálnak mágneses teret, így biztonságosan alkalmazhatóak. Ettől függetlenül feltétlenül jelezd a kezelést végző kollégánknak, ha szívritmusszabályzód van.

Mennyire fájdalmas a kezelés, kell-e érzéstelenítés?

Még a nagyon érzékeny fogak esetén is elhagyható az érzéstelenítés a pácienseink beszámolói szerint.

A kezelés hatására előfordulhat-e, hogy kiesik a tömés, vagy letörik a porcelán koronából?

Amennyiben régi, cserére szoruló fogtöméseink, fogpótlásaink vannak, esetleg a fogainkon hajszálrepedések, akkor ez a modern tisztítás eljárás felfedi a további kezelések szükségszerűségét. Ezek a problémák sosem a kezelés hibájából fakadnak, hiszen kíméletes, sérülést nem lehet vele előidézni.

Milyen gyakran kell biofilm terápiás kezelésen részt venni, meddig tart a hatása?

Ez a tisztítás 100%-ig alapos, tehát amennyiben megfogadjuk a kollégánk szájápolási tanácsait, akkor sokkal jobb szájhigiéniára tehetünk szert. Az első alkalomat mindenképpen egy fél év utáni ismételt kezelés kövesse. A későbbiekben az évenkénti fogkőleszedés is elég , de fogkő képződésre hajlamosabb pácienseinknél a fél év is javasolt lehet. A soron következő időpontra pedig mindig a szakember tesz javaslatot. 

Call Now Button