Miért forduljunk fogorvoshoz vérző fogíny esetén?

vérző fogíny

Pácienseink gyakran találkoznak a fogínyvérzéssel, és nem is sejtik a vérző fogíny hátterében súlyos megbetegedések is állhatnak, legfőképp fogászati jellegűek. A fogmosás közben jelentkező vérzés nem természetes, amennyiben ez több napon keresztül is fenn áll.

A magyar lakosság mintegy 80-90%-át érinti a fogínyvérzés, ezek figyelmen kívül hagyása miatt a felnőttek közel ötödénél alakul ki súlyos fogínygyulladás vagy fogágybetegség, amely fogvesztéshez vezethet.

Az alábbiakban bemutatjuk, mi okozhatja a fogíny vérzését, mikor érdemes fogorvoshoz fordulni a problémával, valamint hogyan lehet megfelelő szájhigiéniával és fogászati beavatkozással visszaállítani az egészséges fogínyt.

Mit jelent a vérző fogíny?

Hírtelen fellépő ínyvérzés, ami néhány nap után elmúlik, ezt okozhatja mechanikai sérülés piritós, stb., de előfordulhat a rossz minőségű fogkefe, általában ilyen esetben a sörték vége nem lekerekített, hanem „éles” marad és vágja az ínyt, vagy a nem megfelelő keménységű fogkefe, de ma már ez kevésbé jellemző. Helytelen fogselyem használat is okozója lehet. Amennyiben 3-4 napnál tovább vérzik az íny akkor meg kell mutatni.

A fogínyvérzés 7 leggyakoribb oka

A fogínyvérzés első jele lehet több betegségnek, a vérzés erőssége a legtöbb esetben nincs arányban a betegség súlyosságával. Kiváltó okok lehetnek:

  • Fogkő
  • Helyi okok, traumák a helytelen eszközhasználat a kiváltója: rosszul használjuk a fogselymet, nem jól mosunk fogat, fogköztisztító rossz használata, és fogpiszkáló használata, amit nem javaslunk soha. Ételek is okozhatnak mechanikai sérülést: pirítós, pattogatott kukorica stb.
  • Hormonális változások: ez a nőket érinti, menstruáció környékén, állapotosság idején, ez a 8. hónapig fokozódhat, és menopausa idején.
  • Betegségek: autoimmun véralvadási zavarok. Leukémia, és a fogágybetegség.
  • A C és D vitamin hiánya.
  • Véralvadást gátló és magas vérnyomásra szedett gyógyszert szedőknél erősebb fogmosás esetén is felléphet vérző íny.
  • Kemoterápiás kezelés során.

Milyen szövődményei lehetnek a fogínygyulladásnak?

A vérző fogíny mögött legtöbb esetben fogínygyulladás áll. Ez egy súlyosabb fogínysorvadás, fogágybetegség első stádiumának tekinthető. Ezt időben kezeltetni kell, tehát ha a fogínyvérzés 3- 4 napig fennáll, akár evés közben, akár fogmosáskor, akkor meg kell mutatni fogorvosának, hogy ne alakuljon ki súlyos fogínygyulladásba, később tályog, fogágybetegség, ami fogvesztéshez vezethet. 

Mikor forduljunk fogorvoshoz vérző fogíny esetén?

A fogínyvérzést ugye okozhatja például egy új, keményebb sörtéjű fogkefe használatából adódó apróbb sérülés is, valami étel okozta trauma. Ilyenkor kerülni kell az ilyen ételek fogyasztását, fogkefét kell váltani, vagy a fogmosási technikán kell javítani. Ebben az esetben a szokások megváltoztatásával az ínyvérzés is megszűnik.

Ha a fogínyvérzés több napja, akár több hete tart a napi fogmosás, vagy étkezések során, akkor érdemes időpontot kérni fogászati állapotfelmérésre, ahol a fogorvos kollégánk pontosan megmondja, milyen mértékű problémáról van szó.

Ha a fogínyvérzés mellett olyan kellemetlen tünetek is jelentkeznek, mint a puha, sötét színű íny, fájdalmas fogmosás, kellemetlen lehelet, érzékeny fogíny, vagy az íny visszahúzódása a fogakról, akkor érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. Ezek az előrehaladott, súlyos ínygyulladás vagy fogágybetegség tünetei is lehetnek, amely kezelése fogorvos segítségével történik.

Vérző fogíny kezelése az MXdent Fogászatnál

A fogínyvérzés megszüntetésére több lehetőség is létezik, attól függően, hogy mi a fogínyvérzés oka, milyen mértékű a gyulladás, ami a vérző íny hátterében áll.

Rendszeres, alapos szájhigiénia

A fogínyvérzés megelőzhető, valamint sok esetben meg is szüntethető a fogakon található szennyeződések és baktériumok eltávolításával. A helyes fogmosási technika kialakításával, valamint a tisztításhoz használt eszközök személyre szabott kiválasztásával már sokat tehetünk azért, hogy fogaink és ínyünk állapotát is megőrizzük.

A megfelelő keménységű manuális vagy elektromos fogkefe kiválasztásához érdemes akár szakértő dentálhigiénikus segítségét is kikérni. A túl erős sörtéjű kefe felsértheti az ínyt, a helytelen fogmosási technika miatt pedig az ínyen apró sérülések keletkezhetnek, amelyek a vérzést okozhatják. A rossz fogmosási technika ezen kívül az íny fogakról való visszahúzódásához is vezethet.

A fogmosáson túl, a fogközökben található szennyeződések és baktériumok eltávolítása érdekében fogselyem vagy fogköztisztító használata is javasolt, hiszen így megelőzhetjük a lepedék felhalmozódását a nehezen elérhető helyeken is.

Legyen azonban bármilyen alapos is az otthoni fog- és szájápolás, félévente professzionális fogkő eltávolítás és dentálhigiéniai kezelést is javaslunk pácienseinknek.

3 lépcsős fogkő eltávolítás

A megfelelő fogmosási technikai, valamint alapos szájhigiénia ellenére is, idővel fogkő képződik a fogainkon. Ez egy elkerülhetetlen folyamat, hiszen a hétköznapi szájápolási eszközökkel szinte lehetetlen minden fogat maximálisan megtisztítani. A feltorlódott, egymáshoz közel álló fogak esetében nem egyszerű bejutni a fogközökbe, és hasonlóan komplikált a nehezen elérhető hátsó fogak tisztítása.

Ezért szükséges évente legalább egyszer fogkő tisztításon rész venni, de aki hajlamosabb a fogkő képződésre ott további alkalmak javasoltak. Rendelőnkben a fogkő eltávolítása ultrahangos fogkő eltávolítással kezdjük, mely nem károsítja a fogzománcot, majd szódabikarbónás AIR-FLOW kezelést követően polírozással zárjuk, melynek eredményeként a fogak felülete simább és a szennyeződéses foltok eltávolítása miatt fehérebb is lesz, a gyulladt íny megnyugszik, felveszi az eredeti formáját, a foghoz illeszkedik.

A tisztítást követően kollégáink személyre szabott tisztítási tanácsokat is adnak, kitérve a helyes fogmosási technikára, és a páciens igényeinek megfelelő eszközök átbeszélésére.

Rendszeres fogínyvérzés nem játék!

A folyamatosan elhanyagolt fogínyvérzés fogínygyulladáshoz vezethet. Ha a fogínygyulladást nem kezeljük időben, az idő előrehaladtával az fogágybetegséggé alakulhat. Az ínyben jelentkező gyulladás, ha sokáig nem kezeljük, átterjedhet a fog tartószerkezetét jelentő fogágyra is, és parodontitis alakulhat ki. A gyulladás károsítja a fog körül található szöveteket, és megtámadja a csontszövetet is, amely a fog kilazulását, valamint fájdalmas gyulladt tasakok kialakulását okozza, végső soron pedig a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Fogágybetegség
fogágybetegség

Ennek megakadályozására, a fogágybetegség lassítására a kürettálás javasolt, ahol kézi és gépi eszközökkel áttisztítjuk a gyökérfelszínt. A gyulladt tasakhámot eltávolítjuk.

Összességében, amennyiben megállapítható, hogy nem mechanikai sérülés okozza az íny vérzését, akkor forduljon fogorvoshoz. Viszont éves kontroll mindenkinek ajánlott, fogkő eltávolítása mellett, mert legtöbbször ez a kiváltó fő ok. Törődjön fogaival, és sok kellemetlenséget megelőzhet.

Call Now Button