Mitől függ a fogimplantátum ár

Fogimplantátum

Fix fogpótlás megvalósítása saját rögzítő fogak megléte nélkül is lehetséges fogimplantátumokon. Ilyen esetben esztétikailag és legfőképp funkcionálisan a legjobb lehetőséget jelentik a pácienseink számára.

Az implantációs piacon számtalan régi és újabb gyártó kínálja termékeit. Köztük olyan is, aki már közel 60 éves múltra tekint vissza. A következőkben megpróbáljuk összegyűjteni, hogy mi befolyásolhatja a fogászati implantáció árát, költségeit.

Mikor van szükség fogimplantátumra?

A fogimplantátumot legtöbbször egy-egy foghiány pótlására használjuk, ahol nem szeretnénk a szomszédos ép, egészséges fogak lecsiszolásával hidas fogpótlást alkalmazni. A fogimplantátum kiváló lehetőség hidak rögzítésére, ahol hiányoznak az úgynevezett pillérfogak. Teljes fogatlanság esetén az alsó és felső fogsorok, és a körhidak rögzítésére is alkalmazzuk.

Milyen típusú fogimplantátumok léteznek?

kétrészes csavar implantátum a leggyakrabban használt és szakmailag elfogadott, ahol az implantáció során előszőr egy „csavar” kerül beültetésre, melyre a kellő csontosodás, stabilitás kialakulása után kerül rá az implantátum fej (implantátum felépítmény). A fej típusa az alkalmazott fogpótlástól függ. Rögzíthetünk hozzá koronát, hidat, fogsort.

Ezek a fejek sok évtizedes, következetes fejlesztésnek köszönhetően, pontos, precíz, tartós rögzítést biztosítanak a pótlások számára.

Rögzített hidas, koronás fogimplantátumos pótlásnál már a csavaros (bármikor oldható) rögzítést keresse a ragasztott verzió helyett, a korona implantátumfejhez rögzítését illetően.

Csavar implantátum
Csavar implantátum

Sajnos az utóbbi időben terjedőben van az úgynevezett bazális implantátum, melyek nem felelnek meg a mai implantológia alapelveknek, sem biomechanikai, sem protetikai szempontból. A Fogászati Kamara állásfoglalása szerint alkalmazásuk Magyarországon szakmai hibának minősül. Ezeket lehetőleg kerülje el!

Tényezők, amelyek befolyásolják a fogimplantátum árat

Alapvetően az implantátum márkájakorszerűségi típusa, és az adott rendelő árrése, ami jó esetben függ a behelyező orvos szaktudásától. Viszont itt mindig teljes ajánlatokat hasonlítson össze, melyekben szerepelnek az esetleges plusz költségek is: csontpótlás, arcüregemelés, ínykorrekció stb. ára is.

Melyik a legjobb fogimplantátum?

Közel 300 fogászati implantátum forgalmazó van a világon, ebből többen is képviseltetik magukat Magyarországon. Az elmúlt évtizedben egyre jobban összeérnek a fejlesztések, a tapasztalatok az egyes forgalmazóknál. Most már egyre jobb ár/érték arányban lehet implantátumokat választani. Nyilván továbbra is fontos, hogy az adott cég milyen háttérrel rendelkezik, és 15-20 év múlva is piacon lesz-e.

Döntő tényező lehet a fogimplantátum ár

Nyilván legtöbbünknek fontos az ár tényező, ha nem a legfontosabb. Mindig vizsgáljuk meg, hogy mit biztosít a fogászat. Előírja-e a kötelező kontrollokat, tehát érdekli-e, hogy mi történik az általa beültetett implantátumokkal. Könnyen meg lehet állapítani a körülbelüli árakat a fogászati piacon, érdemes komplett árajánlatokat kérni, és azokat összehasonlítani, mibe fog kerülni az implantátumra kerülő fogpótlás (porcelán korona stb.).

Adnak-e garanciát az elvégzett beavatkozásra, és ezt weboldalukon, vagy Önnek adott garanciapapíron egyértelműen leírják-e.  Az életfogytig tartó garanciát ne vegye komolyan, ezt a gyártók adják az implantátumra, hogy annak a szájban nem lesz baja, de az arra nem vonatkozik, ha Önnek az implantátum idő előtt kiesik a helyéről. Egy valós garancia legfőbb feltétele az előírt kontrollok betartása.

Sajnos számtalan páciens panaszkodik, hogy visszament egy adott fogászatra fél-1 év után, és közölték, hogy már a fogorvos nincs is ott, ők nem tudják mi a helyzet az adott implantátumokkal.

Fogimplantátum ár az MYdent-nél

Az MYdent Fogászatnál két implantátum rendszerrel foglalkozunk:

  • ICX implantátum: 150 000,-Ft -ért, melyet német cég gyárt svájci alapanyaggal. Rendkívül jó ár/érték aránnyal rendelkezik.
  • Osstem TS implantátum: 176 000,-Ft-ért. Dél-koreai fejlesztés, ma már világviszonylatban ez a cég lett a vezető fogászati implantátum gyártó.

Mi az implantátum választást inkább az adott esettől: páciens életkorától, csontállományától, egyéb tényezőktől tesszük függővé, és fogorvosaink ennek tükrében tesznek Önnek javaslatot. Az altatásos fogászat keretein belül a fogászati implantációt kérheti tőlünk altatásban is, ha egészségügyileg Önnél ez megvalósítható.

Összegzés

Összességében elmondható, hogy inkább fogászatot válasszon, akik szakmai hozzáértésében megbízik, és majd ők ajánlanak általuk megismert implantátum típust.  Ne az vezérelje, hogy minél olcsóbb legyen, hanem azt tartsa szem előtt, hogy Ön ezt akár élete végéig tervezi. Ma már fontos, hogy ha több implantátumról van szó, és Ön már idősebb, akkor mindenképpen a tervezési fázisban készüljön CBCT, hogy teljes legyen a kép az állcsontok csontállományáról.

Nem árt, ha az adott fogászat számítógépes tervezést, és akár implantációs sablont is alkalmaz az implantátumok behelyezésénél. Kezelés végén mindenképpen kérjen implantációs passportot, amellyel bárhol igazolni tudja, hogy milyen implantátumokat kapott pontosan. Még akkor is, ha ezt a fogászatoknak már regisztrálni kell egy Implantregisztrációs rendszerben.

Ami viszont a legfontosabb, hogy első évben fél évente, utána évente vegyen részt fogászati kontrollon, mert így biztosítható, hogy hosszútávú lesz az implantátuma élettartama.

Call Now Button