Fájdalommentes altatásos fogászat

+ Ne is emlékezzen rá
+ Csak egy kellemes emlék
+ Több kezelést egyszerre

Fél a fogászati, szájsebészeti kezelésektől?

Fogászati, szájsebészeti kezeléseknél mindig hányingerrel küszködik vagy szorong? Több beavatkozásra van szüksége, amit szeretne egy alkalommal elvégeztetni, de úgy, hogy ne is emlékezzen rá?

Van rá megoldás: altatásos fogászati kezelések! Akár több foghúzás,  implantáció, gyökérkezelés, szájsebészeti  beavatkozás is elvégezhető fájdalom nélkül.

 
Altatásos fogászat

Mit értünk altatásos fogászati beavatkozások alatt?

Ez az eljárás, más néven intravénás szedáció, melynek  során pácienseinket intravénás szerekkel altatjuk, így öntudatlan állapotba kerülnek. Altatásban egyszerre 2-3 órás kezelésekre van mód. Az altatásos, fájdalommentes fogászatnak köszönhetően pácienseink úgy kelnek fel, hogy már csak a beavatkozás utáni tanácsokat kell meghallgatniuk.

altatásos fogászat MXdent

Az fogászati altatás menete

Az altatás során intravénás szerek adagolásával érjük el az alvó állapotát. A kezelés során az életfunkciókat folyamatosan monitorozzuk. Az altatószer hatása az adagolás abbahagyása után 2 perc alatt hatástalanná válik, és páciensünk a elvégzett fogászati kezelés után felébred. A beavatkozás után kényelmesen pihenhet rendelőnkben, majd 2 óra múlva kísérője társaságában távozhat.

Fogászat altatásban

Az altatásos fogászat előtti teendők

Pácienseink a beavatkozások előtt altatóorvossal is konzultálnak, hiszen nagyon fontos az egészségügyi alkalmasság. Több belegyező papírt is alá kell írni, ahol felhívjuk a figyelmet a kockázatokra is. 40 év feletti pácienseinknél szükséges az altatásos fogászatot megelőzően EKG vizsgálat, mellkas röntgen és vérkép vizsgálat is. Az altatás csak teljesen egészséges állapotban történhet, így egy megfázás, hőemelkedés vagy influenza is a beavatkozás elhalasztását teszi szükségessé.

A beavatkozás előtt 6 órával páciensünk már nem ehet, nem ihat. Kényelmes, laza ruhában érkezzen, ami nem szorítja, valamint javasolt a váltóruha is. Az altatás napján páciensünk nem vezethet. A fogászati kezelést megelőzően érdemes fogorvos kollégánkkal egyeztetni, hogy mikorra érkezzen a kísérője, hogy hazakísérhesse Önt.

Kinek ajánljuk a fájdalommentes altatásos fogászatot?

Az altatásos fogászat különösen azok számára javasolt, akik komplex vagy több órán át tartó fogászati vagy szájsebészeti beavatkozások előtt állnak. Ilyen lehet több bölcsességfog eltávolítása  egyetlen ülésben. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a páciensek teljesen nyugodt állapotban legyenek a kezelés alatt, ami csökkenti a szorongást és a fájdalmat. Ébredés után a pácienseket már csak a foghúzás utáni tanácsokkal látjuk el, mivel az összes beavatkozás altatásban történik.

Alkalmas lehet a fogak lecsiszolásánál (például koronák készítésekor), ahol az éber állapotban már csak a koronák végső beragasztása történik. Implantációk és csontpótlások esetében is ideális választás lehet. Különösen azok számára, akik nehezen viselik a hosszabb beavatkozásokat vagy fokozott garatreflexszel rendelkeznek. Továbbá remek megoldást nyújthat azoknak, akik gyermekkori rossz tapasztalatok vagy trauma miatt érzékenyebbek a fogászati kezelésekre. Ez lehetővé téve számukra, hogy stresszmentes környezetben jussanak át a szükséges beavatkozásokon.

Mik lehetnek a hátrányai az altatásban végzett fogászati kezeléseknek?

Az altatást minden esetben szakképzett aneszteziológus végzi. Azonban léphetnek fel mellékhatások, melyek a mai korszerű aneszteziológia eszközeinek alkalmazásával nagyon ritkán fordulnak elő. Ezekről a mellékhatásokról a kezelést megelőzően írásbeli tájékoztatást nyújtunk pácienseinknek. Az altatóorvosunk szóban is elmondja, megválaszolja esetleges kérdéseiket. Az altatást követően felléphet enyhe zavartság, nyugtalanság, hányinger, de általában könnyed az ébredés.

Várjuk Önt, ne halogassa tovább!

Sokan hajlamosak a szükséges fogászati kezeléseket a „majd megyek máskor“, „ráér az még“ kifogásokkal elodázni. Azonban az esetek jelentős részében valójában nem ér rá az ember. Miért ne lehetne ezen egyszerre túl lenni és elkerülni a későbbi komplikációkat?

Eláruljuk: később sem lesz bátrabb, csak újabb kifogásokat fog gyártani, miközben az állapota romolhat.

Ideális esetben bátran megyünk a fogorvoshoz, nem hátráltatnak minket gyerekkori rossz emlékek. De sajnos, ez nem mindenkinek adatik meg. Inkább válasszuk az altatásos fogászati beavatkozásokat, és élvezzük annak előnyeit, mielőtt már ne legyen mit kezelni. Ne várjon tovább, tegyen lépéseket az egészséges mosolyért már ma!

 

Gyakori kérdések a fogászati altatást illetően, fogászati kezelés kapcsán

Aneszteziológiai vizsgálat menete: miből áll a vizsgálat pontosan?

Az altatásban végzett fogászati beavatkozás előtt minden páciens aneszteziológiai vizsgálaton vesz részt. Ennek célja a szakorvos által végzett kockázatbecslés és állapotfelmérés. Az altatóorvos általában a kezelést megelőzően végzi el a szükséges vizsgálatokat.

Az aneszteziológiai vizsgálat menete:

  • laborvizsgálatok (vizelet és vérkép) kiértékelése, EKG vizsgálat kiértékelése, Mellkasröntgen kiértékelése, abban csak bizonyos esetekben kéri az altatóorvos,
  • anamnézis-felvétel (korábbi betegségek, gyógyszerhasználat és egyéb életviteli kockázati tényezők felmérése),
  • fizikális vizsgálat.

Előfordulhat, hogy a szakorvos bizonyos életviteli vagy gyógyszer használati változtatást javasol a beavatkozás előtt. A biztonságos altatás érdekében az orvosi instrukciókat minden esetben szükséges követni.

 

Lehetséges a foghúzás altatásban is?

Több fog egyidejűleg történő eltávolítása esetén, például a négy bölcsességfog egyidejű sebészeti eltávolításakor is javasolhatja kezelőorvosa a beavatkozást altatásban. Egyszerű foghúzás esetén ritkán kerül sor altatásra, de a fent említett esetekben, erős garat-reflex vagy erős szorongás (fogászati félelem) esetében előfordulhat.

 

Melyek az altatást kizáró okok?

Előfordulhat, hogy az aneszteziológiai vizsgálat során a kockázatfelmérés alapján nem alkalmazható az altatás a páciensen. Az altatást kizáró okok között gyakran szerepelnek a következők: 

  • szív- és érrendszeri problémák,
  • fokozott vérzékenység,
  • súlyos elhízás,
  • terhesség,
  • gyógyszerérzékenység.

 

Mennyire biztonságos az altatásos fogászat?

Ez az eljárás, akárcsak más komoly beavatkozás, járhat előre nem látható szövődményekkel. Azonban a szigorú aneszteziológia állapotfelmérés, a beavatkozás közbeni folyamatos orvosi jelenlét, monitorozás minimalizálja a komplikációk kockázatát.

 

Milyen az altatás utáni ébredés?

A fogászati beavatkozás befejeztével az aneszteziológus abbahagyja az altatószerek adagolását, ezt követően 15-20 perc múlva tér magához a páciens. Az intravénás szedáció utáni ébredésnél enyhe dezorientáltság, fáradtság és szédülés jelentkezhet. Fontos, hogy tilos a kezelést követő napon autót vezetni,  jogi döntéseket hozni, alkoholt és pszichoaktív anyagokat fogyasztani.

A fogászat, ahol jó lenni

+ Szakértelem, tapasztalat
+ Fájdalommentes, gyors kezelések
+ Megfizethető árak
Call Now Button