Bölcsességfog műtét

Bölcsességfog műtét

A bölcsességfog (azaz a 8–as fog) őrlőfog, általában úgy 17-18 éves kor körül tör elő. Egyre gyakoribb azonban, hogy egyeseknél egyáltalán nem, vagy csak részben bújik ki, esetleg csak egy csücsök jelenik meg. Sőt, vannak olyan esetek, amikor a csontban marad és ott okoz problémákat. Másoknál már úgynevezett fogcsíra sincs, amiből a fog kifejlődik.

A bölcsességfogat evolúciós maradványfognak is nevezik. Ahogy az ember agymérete nőtt, úgy csökkent az arc, ezzel együtt az álcsontok mérete is, így a 8-as őrlőfognak már nem maradt helye.

Néhány esettől eltekintve mi az MXdent-nél azt valljuk, hogy a bölcsességfogat érdemes eltávolítani, ugyanis sok problémát tud okozni. Leggyakrabban a fogak torlódását okozza, ha pedig ferdén nő ki, sok esetben az előtte lévő fog gyökerét nyomja, amelynek hatására az részben felszívódhat.

Szuvasodás esetén nehéz szakszerűen betömni, nem beszélve a gyökérkezeléséről. A rágásban nincsen funkciója. Ha valakinél fogszabályozás szükséges a fogszabályzó szakorvos általában azonnal eltávolíttatja azokat. Csak abban az esetben tartjuk meg, amikor az előtte lévő fog/fogak hiányoznak és ez a fog „előre vándorolt”.

Miért okoz gyakran problémát a bölcsességfog?

A nyolcas fogak, azaz a bölcsességfogak evolúciós „maradványfognak” tekinthetők, melyek sok problémát okozhatnak:

 • fogak torlódását, a kis hely miatt,
 • a nehéz elérhetőségük következtében nehezen tisztíthatóak, ezért könnyen szuvasodnak, és lyukas fog alakulhat ki,
 • sok esetben begyulladnak, szájzárat okozhatnak, nem ritkán cysta alakul ki körülöttük,
 • számtalan esetben nekidőlnek az előttük lévő fogaknak, melyek szuvasodhatnak és gyökerük felszívódhat,
 • híd nem készíthető rá, csak nagyon kivételes esetben,
 • nehezen lehet elérni, ezért nehézkes a tömésük,
 • nehezen gyökérkezelhetőek, mivel 2-3-4 stb. gyökerük, csatornájuk van,
 • felesleges fogak, mert a rágásban nincsen szerepük.

Nálunk ezt helyi érzéstelenítésben végzik fogorvosaink. Általában egy sima foghúzással megoldható, egyes esetekben szükséges csak szájsebészeti beavatkozás, feltárásos foghúzás.

Bölcsességfog nyomja a 7-es örlőfogat
Bölcsességfog nyomja a 7-es örlőfogat

Mikor érdemes eltávolítani a bölcsességfogat?

A legjobb, ha a bölcsességfog eltávolítására akkor kerül sor, amikor már teljesen kifejlődött. Sok esetben ez az előtörés meg sem történik, ezért is érdemes szakértő fogorvosokkal megnézetni. Az MXdent-nél az első lépés egy panoráma röntgen készítése. A felvétel megmutatja, hogy van-e olyan bölcsességfog, ami még nem tört elő, vagy még ki sem fejlődött a fog.

Bölcsességfog okozta idűlt gyulladás
Bölcsességfog okozta idűlt gyulladás

Mikor kerül sor bölcsességfog műtétre?

Bölcsességfog húzás, olyan esetben történik, amikor a fog legalább 90%-ban kint van. Így fogóval, emelővel, általában kisebb csontveszteséggel eltávolítható. Sokaknál ez csak néhány percet vesz igénybe, főleg felső bölcsességfogak esetén.

Bölcsességfog műtétről, akkor beszélünk, amikor csak kis mértékben tört elő, vagy egyáltalán nem látszik, hanem a csontban fekszik. Ekkor szükséges az íny felvágása, csont elvétele stb.

Bölcsességfog műtét lépésről lépésre

 1. Panoráma röntgenfelvétel készítése: A panasz nélkül érkező páciensek esetében minden esetben készítünk egy panoráma röntgent, hogy megvizsgáljuk a bölcsességfogak helyzetét. Az alsó bölcsességfogak esetében, amennyiben nem egyértelmű, hogy hol fut az ideg a gyökeréhez képest, úgy CBCT-re is szükség van.
 2. Fogorvos a panoráma röntgen, esetenként CBCT kép alapján dönt a bölcsességfog műtét vagy eltávolítás szükségességéről. Amennyiben műtétre van szükség, úgy az eljárást helyi érzéstelenítésben (injekciót) , vagy igény esetén altatásban végezzük.
 3. A bölcsességfog feltárása az íny felvágásával kezdődik. Amennyiben szükséges, úgy kettévágjuk azt. A fogat ezt követően a csont elvételével kiemeljük.
 4. bölcsességfog műtét utolsó lépéseként seb kitisztítása és összevarrása történik.

A bölcsességfog műtétet követően 1 hét múlva kontrollra várjuk a pácienseket, ahol a varrat eltávolításra kerül. Gyulladás, panasz esetén a protokoll hasonló, csak láz és részleges szájzár esetén szükséges antibiotikum szedése 5-6 napig. Egyéb esetekben elegendő a csíkozás is 4-5 napig.

Összegzés

Összegezve, a bölcsességfogak legtöbbször csak problémákat: gyulladást, szuvasodást, stb. okoznak, tízből kilenc esetben. Ezért javasoljuk a bölcsességfogak eltávolítását minél előbb.

Ne várja meg, amíg a bölcsességfoga szuvas lesz, fáj, vagy begyullad, annál nehezebb az eltávolítása, és a foghúzás utáni gyógyulás is. Sajnos, ha a bölcsességfog koronai részének legalább a fele hiányzik, akkor már szinte biztos a fogászati és szájsebészeti beavatkozás.

Call Now Button
SZÉP kártyával továbbra is fizetheti fogászati kezeléseit!
Ne késlekedjen! Éljen a lehetőséggel!