Mikroszkópos gyökérkezelés és gyökértömés

 

Fájdalommentes kezelések
Megfizethető árak
Sok éves tapasztalat

Miért a mikroszkópos gyökérkezelés, gyökértömés?

A legújabb mikroszkópos gyökérkezelési technika segítségével a sikeresen megmentett fogak százalékos aránya  tovább növelhető. Így még több esetben elkerülhető a foghúzás, és az azt követő fogpótlás. A legfőbb cél a fogmegtartás, a fog megmentése.

Adjon esélyt a fogának!

Mikroszkópos gyökérkezelés

Mi az a mikroszkópos gyökérkezelés?

A mikroszkópos gyökérkezelés egy olyan eljárás, amely során a kezelést végző fogorvos egy fogászati mikroszkóp segítségével kezeli a gyökércsatornákat. Ennek a műszernek köszönhetően a legkisebb szövetmaradvány is eltávolításra kerül, amely a gyulladás, fájdalom okozója.  Ezen gyulladások oka elsősorban azok a baktériumok, melyek a szuvasság folyamán, a foganyag jelentős részét elpusztították, és fogfájás, fogideggyulladás jelentkezik.

A mikroszkópos gyökérkezelés előnyei:

A mikroszkóp használatával pontosabb diagnózis készíthető, amely alapján a kezelés is sokkal célzottabbá válik. Ez nagymértékben növeli a gyógyulási esélyeket még a bonyolult esetekben is. A mikroszkópos technika lehetővé teszi azoknak a korábban sikertelen kezeléseknek az újraértékelését és korrekcióját is, így új reményt kínál a pácienseknek. Kevesebb egészséges foganyag eltávolítására van szükség, ami csökkenti a fog későbbi törékenységének kockázatát. Emellett a kezelés során kisebb a szövődmények kialakulásának lehetősége, ami gyorsabb gyógyulást eredményez.

Mikor indokolt a mikroszkópos gyökérkezelés?

Egyrészt olyan fogak esetében, ahol gyökércsatorna nagyon szűk, nagyon görbe vagy a csatornában problémát okozó szövet nehezen látható, ezért nehezen eltávolítható. A mikroszkópos nagyításban ez orvosolható, egy hagyományos gyökérkezeléssel szemben. Másrészt a hagyományos gyökérkezelés során betört eszköz (reszelő) mikroszkóppal még eltávolítható, és a gyökérkezelés tökéletesen befejezhető. A gyökérkezelés tartóssága is lényegesen javul.

Mikroszkópos gyökérkezelt fog MYdent
Mikroszkópos gyökérkezelt fog csatornái

A mikroszkópos gyökérkezelés menete

1. Szájvizsgálat, diagnózis

Az állapotfelmérés fájdamommentes.  Fog gyökérkezelése spontán fájdalom esetén válhat szükségessé.  Digitális panoráma röntgen segítségével nézzük meg a fogak állapotát.  Bizonyos esetekben digitális kis röntgen, vagy akár CBCT is szükségessé válhat, a pontos diagnózis felállításához.

2. Kezelési terv, árajánlat készítés

A vizsgálatokat követően pontos képet adunk fogai állapotáról, tájkoztatjuk a lehetőségekről. A  személyre szabott kezelési tervet, árajánlatot írásban adjuk Önnek (akár több válozatot is). Amennyiben a kezelés összetettsége miatt szükséges, akkor ingyenes második konzultációt biztosítunk.

3. Helyi érzéstelenítés

A gyökérkezelést helyi érzéstelenítésben végezzük (injekció). Ez a kezelés legkellemetlenebb része, viszont ezután, a kezelés során már nem érez fájdalmat. A bevatkozás akár altatásban is elvégezhető teljesen fájdalommentesen.

4. Gyökérkezelés (endodoncia)

A gyökércsatorna feltárásához átfúrjuk a fog koronai részét, hogy elérjük a pulpát (fogbél), itt keresi meg a fogorvos kollégánk a gyökércsatornákat. Ezután következik a gyökércsatornák megtisztítása. Különféle speciális eszközökkel eltávolítjuk a gyulladást okozó anyagokat úgy, hogy csak egészséges szövetállomány maradjon.

5. Ideiglenes tömés

A kitisztított gyökércsatornákat gyógyszeresen zárjuk, hogy a gyulladás maradéktalanúl megszűnjön. A fog koronai részén ideigelens tömést helyezünk el, hogy Ön megszokott módon tudjon étkezni többé-kevésbé, és megóvjuk a kezelt területet.

6. Végleges gyökértömés

1-2 hét múlva, ha elmúlnak a panaszok, akkor megtörténik a végleges gyökértömés, és a fog koronai része végleges tömést, betétet vagy koronát kap. Amennyiben panasz áll fent, akkor ismételt tisztítás történik, és még 1-2 hetet várni kell a végleges tömésig.

Fogorvosi konzultáció MXdent

Mikor válassza a mikroszkópos gyökérkezelést?

Pontos diagnózisra, és kezelési tervre vágyik fogai megmentésével kapcsolatban

Máshol már nem sikerült a gyökérkezelése, de Ön még adna egy esélyt magának

Kedvezőtlen anatómiájú a foga, és ezért máshol már nem vállalják

Nem a mindenáron fogimplantálás híve, adna még egy esélyt a fogának

Mire kell figyelni a a mikroszkópos gyökérkezeléssel kezelt fog esetén?

A kezelés sikeressége nagymértékben függ a páciens együttműködésétől. A kezelést követően az érintett terület érzékeny lehet 2-3 napig. Amennyiben a fájdalom több nap, hét, vagy hónap múlva is fennáll, az újrafertőződés jele lehet, ilyenkor haladéktalanul fel kell keresni a kezelőorvost. Akár panaszmentes is az állapot, rendszeres időközönkénti ellenőrzések szükségesek. Amíg az ideiglenes gyógyszeres tömés a helyén van, kerülendő a fog túlzott megterhelése és a kemény ételek fogyasztása.
A fog hosszú távú egészségének megőrzése érdekében kritikus a megfelelő restauráció elvégzése a fog ínyszintje felett. A gyökérkezelés önmagában nem garantálja, hogy a fogat nem éri több kár. A gyökérkezelt fogak hajlamosak lehetnek a törékenységre, és ha nem megfelelően zárják le, az felülfertőződést okozhat. Ezért elengedhetetlen a fog teljes körű helyreállítása. Fontos, hogy a fájdalom megszűnése után se hagyja figyelmen kívül a további szükséges kezeléseket. A fogak egészségének megőrzése érdekében alapvető a gondos ápolás, a rendszeres fogkőeltávolítás és a fogorvosi kontrollokra való rendszeres járás.

A mikroszkópos gyökérkezelés ára

A mikroszkópos gyökérkezelés költsége általában magasabb, mint a hagyományos módszeré. Ennek oka részben a mikroszkóp magas beszerzési ára, részben pedig a speciális anyagokfelhasználása és a kezelés igénybe vett ideje.

Ezenfelül fontos megjegyezni, hogy a legmodernebb eszközök kezeléséhez speciális képzésben részesült személyzet szükséges, ami szintén növeli a költségeket.

Megéri a mikroszkópos gyökérkezelés, vagy húzzák ki a fogat?

Figyelembe véve, hogy a mikroszkópos gyökérkezelés és a teljes fogrestauráció költsége olykor egy fogászati implantátum vagy hídpótlás árával vetekedhet, ez érthető aggodalom.

Azonban a válasz egyértelmű: igen, megéri elvégezni a mikroszkópos gyökérkezelést. A saját fog megtartása jelentős érték, hiszen a fog eltávolításának költsége alacsonyabb. Viszont a későbbi pótlás, mint például egy fogászati híd vagy implantátum, jelentős kiadással járhat. Ezenkívül a saját fog megtartása lehetővé teszi a legesztétikusabb eredmény elérését és minimalizálja a környező szövetek traumáját. Általános véleményünk szerint a fog eltávolítása csak végső megoldásként jöhet szóba.

A szakértelemmel és körültekintéssel elvégzett gyökérkezelés  megfelelő szájhigiéné mellett, a fog évtizedekig is megőrizheti funkcióját és esztétikáját.

A kezelés várható sikerességi arányáról Dr. Léder Attila fogorvos kollégánk minden esetben tájékoztatja a pácienseket, segítve őket a döntéshozatalban.

Gyakori kérdések a mikroszkópos gyökérkezelés kapcsán:

A már hagyományosan gyökérkezelt, ám panaszt okozó fogat érdemes mikroszkópos gyökérkezelésnek alávetni?

Annál a fognál, ami már átesett gyökérkezelésen, mégis panaszt okoz, minden esetben mikroszkópos gyökérkezelést javasolunk. Ebben az esetben ugyanis a szabad szemmel nem látható, vagy nehezen észlelhető, nagyon apró szövetmaradvány áll a fájdalom hátterében. Ezeket mikroszkópos kezeléssel többnyire sikeresen lehet kezelni.

Mikor kerül sor gyökérkezelésre?

Gyökérkezelés oka gyulladásra vezethető vissza, akkor válik szükségessé, ha gyökérbélben gyulladás alakul ki. Amennyiben  időben kezelik a fogat, akkor a fog jó eséllyel megmenthető, és elkerülhető a foghúzás.

Mikor sikeres a mikroszkópos gyökérkezelés?

A  mikroszkóppal végzett gyökérkezelés akkor tekinthető sikeresnek, ha minden gyökércsatornát felderített, és maradéktalanul megtisztított a fogorvosunk. A fogászati fertőtlenítés megtörtént gyökércsúcs mélységig.  Azt szakszerűen gyökértömte.

Érdemes-e egyáltalán gyökérkezeltetni a fogat?

A saját fognál nincsen jobb. Sokan azt képzelik, ha kihuzatják a fogat és helyére implantátumot helyeztetnek be, akkor minden probléma megoldva. Egyrészt összességében az implantáció drágább beavatkozás, és a legjobb implantátum, sem tudja azt, amit egy jól gyökérkezelt fog tud.

Hány gyökércsatornája van egy fognak?

A front fogak 1 csatornával rendelkeznek. A négyes fog a legtöbbször 2 csatornás, az ötös 1 csatornás, a hatos-hetes-es fogak 3 csatornával rendelkeznek. Ez sajnos egyes pácienseknél eltérhet, de ennek felismerésében és kezelésében segít a mikroszkóp.

Előfordulhat, hogy gyökérkezelt fognál ismét fájdalom jelentkezik?

Álatalában a gyökérkezelést követő néhány napban, még kisebb érzékenység felléphet, de ha néhány nap, hét múlva a fog ismét fájni kezd, akkor a gyökércsatornák kitisztítása nem volt tökéletes. Ez megelőzhető mikroszkópos gyökérkezeléssel.

MYdent Fogászat, ahol a szakértelem kedvességgel párosul

Képzett fogorvosok
Megfizethető ár
Modern fogászati eszközök
Call Now Button