Cirkónium korona, vagy ismertebb nevén cirkon korona alkalmazása a  fogpótlás során

Miért a cirkon koronát válaszd?

A MYdent fogászat fogorvos kollégái szakértők a természetes fogak, mosoly megalkotásában. A 100%-ig allergénmentes cirkónium korona alklamazásával, fájdalommentes kezeléseket alkalmaznak.

Fogpótlás készítése előtt állva, legtöbbünk számára az a legfontosabb szempont, hogy az új mosolyunk, fogpótlásunk a lehető legélethűbb legyen, ne lehessen észrevenni, hogy történt valamiféle beavatkozás, változás.

Azért, hogy a legjobb döntést hozhasd egy fogászati beavatkozás előtt, bemutatjuk a cirkon korona összes előnyét.  Bemutatjuk, hogy mi az a cirkon (cirkónium), és hogyan történik az ilyen pótlások elkészítése.

Milyen esetben ajánlott a cirkon fogkorona?

Szeretnél szebb mosolyt, elégedetlen vagy fogaid formájával és színével, vagy le szeretnéd cserélni a régi koronáidat esztétikusabbra?

Amennyiben a fogazatod esztétikai problémája olyan mértékű, hogy tömés segítségével nem korrigálható, abban az esetben javasoljuk a cirkónium koronákat. Ammennyiben a front régióban egy-két fog az érintett, akkor lehet, hogy jobb választás a préskerámia (teljes kerámia) korona. Természetesen ennek eldöntésében segítünk neked.

A fémmentes cirkon korona előnyei:

esetleges fémallergiád esetén is alkalmazható, mert teljesen fémmentes,
természetesen illeszkedik a saját fogaidhoz,
frontfogaknál és őrlőfogaknál egyaránt alkalmazható, hidak készítésére is alkalmas,
nincs később kialakuló szürke ínyszél,
ez a fogpótlást helyezhetjük fogra, implantátumra,
a számítógépes CAD/CAM köszönhetően rendkívül precíz és pontos,
az ínyed a kezelés befejeztével gyönyörűen illeszkedik az új koronáidhoz.

cirkónium korona

5 jellemző eset, amire a cirkon korona a megoldás

 • Kusza fogsor korrekciója a mosolyzóna teljes átalakításával
 • Elszürkült, gyökérkezelt fogak esztétikus helyreállítása esetén
 • Fémallergia esetén
 • Foghiány esztétikus és természetes pótlására
 • A fémvázas porcelán korona esetében kialakuló szürke ínyszél elkerülésére
Fogorvosi konzultáció MXdent

Mire számíthatunk a cirkónium korona nélkül?

Ha nem cirkon koronát választasz – vagy helyette – akkor a teljes kerámia (préskerámia) korona vagy a kedvezőbb árú és szintén tartós fémkerámia korona is lehetőség lehet. Azonban a fémkerámia koronánál előfordulhat, hogy egy idő után az ínyszél elszürkül, ami kellemetlenséget okozhat a páciensnek.

A bosszúság oka a korona fémvázában rejlik, amely ugyan erős alapot ad a fogműnek, de a szürke szín áttetszik még az azt borító porcelánleplezésen is.

A fémvázas porcelán korona élettartamát rövidebbnek tekinthetjük, mert ez az apró, de igen zavaró kellemetlenség jelentőségében. Ráadásul még a fémallergia is előfordulhat bármikor, ami miatt korai cserére lehet szükség.

Ellenben a cirkon korona nem csak esztétikailag megfelelő választás, de számos különböző kihívásra is megoldást jelent.

1. Előkészítés

Eltávolítjuk a fog sérült részeit, lecsiszoljuk (preparáljuk) kb. 1mm mélységben, így kialakítjuk azt a formát, ami a korona alapját képezheti.

2. Lenyomat és fogszín kiválasztása

Lenyomatot készítünk és lemintázzuk a lecsiszolt fog formáját. Közben a pácienssel együtt meghatározzuk a kívánt fogszínt, árnyalatot.

3. Ideiglenes korona készítése

A lecsiszolt fogra mindig kerül ideiglenes korona a rendelőnkben, hogy megvédje a lecsiszolt részta és az ínyt, valamint megfelelő esztétikai hatást biztosítson a végleges fogpótlás elkészültéig.

4. A korona elkészítése a fogtechnikai laborban

A cirkónium-dioxid korona úgynevezett CAD/CAM technológiát igényel, vagyis számítógépes tervezéssel és kivitelezéssel készül.

5. Korona beragasztása fogászati rendelőnkben

A végleges koronát az előkészített csonkokra helyezve ellenőrzi az orvos, hogy megfelelő-e az új fogpótlás. Ha mindent rendben talált, az megfelelően illeszkedik, színe és formája is tökéletes, és a páciens is megnézte és elfogadta. Akkor speciális ragasztóval rögzítésre kerül.

6. Utólagos kontroll

A nagyobb beavatkozásoknál, ahol már több tagú híd, vagy több híd is készül cirkoniumból, ott javasoljuk a néhány hét múlva egy ellenőrző vizsgálatot, hogy az íny is felvette -e a végső formáját. 

Érez-e fájdalmat a cirkon fogpótlás elkészítése közben?

 • A kezelés 100%-ig fájdalommentes, hiszen még az előkészítés előtt megkapod a helyi érzéstelenítést, így a beavatkozásból már semmit sem érzel.
 • Amennyiben még így sem érzed magad biztonságba, választhatod a kezelés ezen részét altatásban is.
 • A végleges koronák elkészültéig ideiglenes koronák fedik a lecsiszolt fogaidat, így óvjuk őket az extrém érzékenységtől.
 • Enyhébb érzékenységet tapasztalhatsz ugyan, míg a cirkónium koronák készülnek, de ha kerülöd a hideg és forró ételeket, akkor nem kell nagyobb fájdalomra számítani.

Mi a titka a fogászati cirkon korona tartósságának?

A MYdent fogászat fogorvosai nagy rutinnal rendelkeznek a cirkónium koronák készítése terén, és mint megoldást, mindig örömmel ajánljuk, hiszen tudjuk, hogy végül ellenőrzött minőséget kapnak a pácienseink.

A cirkónium-dioxid korona és -híd tehát számítógép vezérelte CAD/CAM tervező és kivitelező rendszerrel készül, melynek során számítógép segítségével alakítják ki a fogpótlást. 

Ennek köszönhetően pedig, az emberi kéz által készített koronákhoz képest sokkal pontosabb és jobb minőségű fogpótlásokat lehet készíteni, így a cirkon korona élettartama is hosszabb az átlagosnál.

cirkon koronák

Összességében miért is javasoljuk a cirkónium koronát?

 • Élethű hatás: Természetes, élethű és kivételes pontossággal illeszkedő fogpótlást, új fogakat nyersz.
 • Korszerű gyártástechnológia: A speciális gyártási folyamat során nagy törésszilárdságot érhetünk el, vagyis nem kell félned attól, hogy a korona egy erősebb harapástól sérül vagy törik.
 • Szövetbarát fogpótlás: A cirkónium nem irritálja az ínyt, nem okoz allergiát, biokompatibilis. A szövetbarát anyagú koronát az íny körbe öleli.

Cirkon korona további előnyei:

Amikor a szájban többféle fémes anyag található egyidejűleg, például egy amalgám tömés és egy fémkerámia korona, potenciálkülönbség keletkezhet közöttük. Ez kellemetlen fémes ízt, csipkedő, elektromos érzeteket válthat ki. Ezzel szemben a fémmentes (cirkon, préskerámia) koronák használatakor ez a probléma nem merül fel.
A fémkerámia koronák hosszú távú viselésekor előfordulhat fémes íz a szájban, amit viszont a cirkon koronával meg lehet előzni. Továbbá a cirkon koronák rosszul
vezetik a hőt, ami jelentősen növeli a viselő komfortját, mivel nem jutnak el a szövetek felé az ételek és italok által okozott kellemetlen hőérzetek, ami fémvázas
porcelán koronák esetében gyakran előfordul.

Call Now Button