Bölcsességfog eltávolítás

        + Gyorsan 
         + Szakszerűen
         + Kis fájdalommal

Bölcsességfog eltávolítás kis fájdalommal

Bizonyára már elküldték 1-2 fogászati rendelőből, hogy ezt a fogát nem érdemes kivenni nem okoz gondot, hagyjuk békén. Vagy ami még rosszabb elkezdték ezt a fogat betömni, vagy gyökérkezelni, ahelyett, hogy kihúzták volna. Többnyire mindezt azért, mert ilyen hátul lévő fogat nem mernek kihúzni. 

bölcsességfog műtét MXdent

Ne késlekedjen! Ezek a fogak sok gondot okoznak:

  • a fogak torlódását, és hiába szabályoztatja,
  • az előtte álló fog szuvasodását, gyökerének lebontódását,
  • nehezen tisztítható, így könnyen szuvasodik,
  • gyakran alakul ki körülötte ciszta (csont-felszívódás),
  • állandó gyulladást az ínyben.

Tudta, hogy a a 8., ritka esetben a 9. fog egy evolúciós maradvány. Az ember „arca“ egyre kisebb és kisebb, így az emberek többségénél már nem fér el ez a fog, sok esetben már ki sem tud nőni. A szerencsésebbeknél már nincs is ilyen fogcsíra. Bizonyítottan nem rágunk rajta, soha nem fog hiányozni.

fogászati konzultáció Einetter Katalinnal

Nem szükséges azonnal egy központi szájsebészetre időpontot kérni!

Az esetek  kis százalékában kell komolyabb beavatkozás.

A konzultációval egyidőben (könnyebb eseteknél), vagy azt követően egy előre egyeztetett időpontban elvégezzük a fog eltávolítását. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, igény esetén lehetőség van altatásra is.

Ne féljen!

Dr. Einetter Katalin doktornő helyi érzéstelenítésben, szakszerű eljárásban, módon fogja kivenni bölcsességfogát.

Előzze meg a későbbi kellemetlenségeket!

Jöjjön el hozzánk, hozza el magával 3 hónapnál nem régebbi panoráma röntgenét, vagy itt nálunk is csináltathat.  A bölcsességfog húzást helyi érzéstelenítésben, vagy igény esetén altatásban végezzük el. A beavatkozást követően 1 hét múlva még egy kontroll vizsgálatra várjuk szeretettel, és utána el is felejtheti, hogy gondja volt a bölcsességfogával.

 

Esetek, melyek sikeresen kezelhetők:

Bölcsességfog nyomja a 7-es örlőfogat

Alsó bölcsességfogak

Ezek eltávolítása különösen bonyolult lehet, mivel ezek a fogak gyakran közel helyezkednek el az alsó állkapocs és az alsó ajak idegeihez. A műtéti beavatkozás során fontos, hogy a kezelőorvos rendelkezzen pontos, háromdimenziós CBCT képekkel, hogy a fog és az azt körülvevő anatómiai szerkezetek pontos elhelyezkedését megismerje. Az alsó állkapocs ezen része rendkívül kemény csontot tartalmaz, így a műtéti beavatkozás nagy precizitást igényel. A műtét után az érzéstelenítő hatása elmúltával fájdalom, arcduzzanat és egyéb tünetek jelentkezhetnek.

Bölcsességfog műtét

Felső bölcsességfogak

Ilyen fogak eltávolítása gyakran egyszerűbb, mivel a felső állcsont puhább, ami lehetővé teszi, hogy a fogak gyakran egy darabban eltávolíthatók legyenek. Ritkán előfordul, hogy a műtét során az arcüreg megnyílik, ami további kezelést igényelhet.

Minden, amit még tudni érdemes a bölcsességfokakról

A bölcsességfogak megjelenése és jellemzői

Összegezve az eddigieket ezek a fogak, amelyek a fogsorunk utolsó elemei, mintegy a harmadik nagyőrlőként funkcionálnak. Melyekből minden állcsontban kettő található, jellemzően a fiatal felnőttkor, 16 és 24 éves kor között törnek elő. Azonban nem mindenki számára adatik meg e fogak természetes előbújása; sok esetben az állkapocsban nem áll rendelkezésre elegendő hely a fogak számára. Ha a bölcsességfog nem tud teljesen kibújni, az kellemetlen tüneteket okozhat, és ez a folyamat akár több évig is eltarthat. Néhány ember pedig egyáltalán nem rendelkezik bölcsességfogak csíráival.

A bölcsességfogak és a kellemetlenségek

Gyakori, hogy a bölcsességfogak nem tudnak helyesen, vagy egyáltalán nem bújnak elő, ami több problémát is okozhat. Egyes esetekben ferde növekedésük miatt nyomást gyakorolnak a szomszédos fogakra, vagy egyszerűen fájdalmat okoznak. Ezt a fajta fogat néha „fájdalomfognak” is nevezhetnénk, annyi kellemetlenséget képes okozni. A fájdalom már az előtörés kezdetén jelentkezhet, és az eltorlódás miatt a többi fogat is érintheti, ez pedig további fájdalommal járhat.

Bölcsességfogak okozta betegségek

A bölcsességfogak gyakran okoznak szuvasodást és különféle gyulladásos megbetegedéseket a nehezen tisztítható helyzetük miatt. Ha a fog mögötti területet nem lehet megfelelően tisztán tartani, a fogíny begyulladhat, ami fájdalmat és duzzanatot okozhat, és ez súlyos esetben akár lázhoz és általános rossz közérzethez is vezethet.

 
 

Gyakori kérdések a bölcsességfog húzásról

Tudjon meg többet a fog eltávolítássával kapcsolatos dolgokról, felmerülő kérdésekről!

A bölcsességfog húzás általános esetben néhány perctől 10-15 percig tarthat, feltárás esetén hosszabb időt vesz igénybe.

Erősebben 3 napig, utána 1 hétig még fájhat gyengébben, azután 6 hétig még érzékeny marad a csont tapintásra.
Egyéb esetben keressen fel minket!

3-5 nap múlva a fokozatosság jegyében.

Esetlegesen fájdalomcsillapítót, maximum 5-7 napig, ha utána sem szűnik meg a fájdalom keressen fel minket ismét!

Amennyiben a fog gyulladásban volt, akkor széles hatásspektrumú antibiotikumot írunk fel Önnek. Fogorvosunk utasítása nélkül, ne kezdje szedni!

Mindent ehet, kivéve tej, joghurt, kefír 3 napig.

1,5-tól 5 óráig érezhet zsibbadást, ami ez idő alatt fokozatosan enyhül.

MYdent Fogászat, ahol a szakértelem
kedvességgel párosul

+ Képzett fogorvosok
+ Megfizethető ár
+ Modern fogászati eszközök
Call Now Button