Miért sürgős a fogpótlás?

A fogak pótlásának elmaradása az egész szervezetre kiható egészségügyi kockázatot jelent. Számos később nehezen, vagy nem visszafordítható
következmény alakulhat ki:

  • Csontsorvadás: Terhelés nélkül csökken az íny alatti csontállomány, vagyis csontsorvadás léphet fel.
  • Fogak elmozdulása: Tartás hiányában a meglévő fogak eldőlhetnek és arrébb vándorolhatnak.
  • Rágóízületi fájdalmak: A rágás csak bizonyos területekre koncentrálódik, ami rágóízületi fájdalmakhoz vezethet.
  • Esztétikai problémák: A kiesett fogak miatt az arc beeshet, így a koránál jóval öregebbnek látszódhat.
  • Féloldalas rágás: A hátsó fogak kiterjedt hiánya féloldalas rágást alakít ki, erőteljesen terhelve az állkapocs ízületet.
  • Emésztési zavarok: A rágási problémák miatt emésztési zavarok keletkezhetnek.
  • Sérülékeny fogíny: A védtelenül hagyott fogíny sérülékeny.
  • Gyulladás és gócok: A fogíny alatt könnyen kialakulhat góc, gyulladás, ami további fogelvesztéseket okozhat.

Milyen fogpótlás lehetőségek közül választhatsz?

Általában az esettől, szituációtól függ, hogy melyik bevatkozás lehet a megfelelő. Viszont vannak esetek, ahol válaszhatsz, hogy például implantátum vs híd, vagy implantátum vs. kivehető fogsor tetszene neked.

Fógpótlásnál az alábbi lehetőségek állnak fent:

Saját foghoz rögzített fogpótlások:

Koronák, mikor lecsiszolják a fogat és kap egy koronát, mint egy sapka, ennek célja, hogy megvédje a fog  „megmaradt” részét, és a koronai részt helyreállítva egy teljes értékű fogat kapjunk, hidak esetében már több fogat csiszolunk és foghiányokat is pótolunk,

A koronák, hidak anyaguk alapján lehetnek: cirkon, préskerámia, vagy fémkerámia anyagúak.

Itt még megjelenhetnek a saját foghoz rögzített részleges kivehető fogpótlások, úgynevezett kombinált munkák, melyek inkább idősebb, jelentősebb foghiánynál rendelkező pácienseknek javasoljuk.

Fogimplantátumhoz rögzített fogpótlások:

Fixen rögzített pótlások: vagy ragasztva (mára már elavultnak számít), vagy csavaros rögzítéssel, itt a fogpótlás (korona, híd) rögzűl úgynevezett átmenő csavarral az implantátumhoz.

Implantátumhoz rögzített nem fix, oldható fogpótlások: így rögzítenek fogsorokat (akril) implantátumokhoz, ezt tisztításkor a páciens kiveszi.

Cirkon híd
Fogorvosi konzultáció MXdent

Keress fel minket fogpótlás ügyében!

Az előzetes vizsgálatok és röntgenek elkészítése és kiértékelése után részletesen ismertetjük a fogpótlási lehetőségeidet. Figyelembe vesszük az anyagiakat, az esztétikumot és a kényelmi szempontokat is. Általában több alternatívát tudunk ajánlani. Ha a tervek áttekintése után még nem sikerült döntened, és további kérdéseid vannak, szívesen várunk egy ingyenes második konzultációra is. Gyere, beszéljük meg alaposan, hogy biztos lehess a döntésedben.

Call Now Button