Tartalomjegyzék
Sajnos az utóbbi évtizedekben étkezési szokásaink nagyban eltolódtak a cukrok, édesítők világába, ami igencsak kedvez a fogszuvasodás, lyukas fog kialakulásának. Nyilván ennek kialakulása egy összetett, többtényezős dolog, melyet most megpróbálunk bemutatni.
Ismerjük meg milyen folyamatok is játszódnak le nap, mint nap a szánkban, hogyan reagál a szervezet, (a fog) az őt ért behatásokra? Mit tehetünk, hogy megvédjük a fogainkat, és megszüntessük a káros hatásokat?
Néhány hasznos tanács, amit érdemes betartani, és akkor sok kellemetlenséget és pénzt spórolhatunk meg a későbbiekben.
Érdemes 6 havi gyakorisággal fogászati konzultáción részt venni, mely segítségével a fogszuvasodás még a kezdeti szakaszban észrevehető és kezelhető.
Mi az a fogszuvasodás?
A szájban folyamatos harc áll fenn a fogak „védelmi rendszere” a fogzománc és a külső behatások között. A szájban lévő baktériumok megtapadnak a fogon lévő lepedéken, ahol a cukrot savvá alakítják. Így amikor a száj ph-ja 5,5 alá csökken, akkor elkezdődik a fogzománc bontódása, szuvasodás. Ásványi anyagok távoznak el a fogzománcból. A lyukas foghoz vezető út 4 stádiuma:- Amikor még nincs úgynevezett üregképződés, csak „fehér folt” jelenik meg a fogzománcon. Ez még visszafordítható folyamat. Szerves fluoridot tartalmazó fogkrémmel egyfajta pakolást teszünk az érintett zománcfelületre, hogy visszaépüljenek az ásványi anyagok.
- Amikor már elérte a szuvasodás a dentin állományt, „átlyukadt” a zománc réteg, ezt már fogorvos kezeli, de egy kisebb fogtömés elegendő lehet.
- Eléri a szuvasság a fogbél határát, fájdalom lép fel, spontán fáj vagy éjszaka fáj, itt nagyobb fogtömés vagy fogtechnika által készített betét (inlay) szükséges.
- Még komolyabb a gond, a szuvasság eléri a fogbelet, itt már csak gyökérkezelés, majd koron, vagy fedőtömés jöhet szóba.
Mitől alakul ki a lyukas fog?
A lyukas fog kialakulását 4 fő tényező befolyásolja:- A baktérium flóra, amik a cukrot alakítják savvá. Kb. 400-450 féle baktérium van a szánkban egyszerre. 1 ml nyálban több millió.
- A táplálék, ami lepedéket képez a fogon, ahol megtapadnak a baktériumok.
- Az idő tényező, hogy meddig áll fent a negatív környezet, az 5,5 ph alatti tartomány.
- A fog maga, formája, elhelyezkedése, ami sajnos egyénenként eltérő, és ez velünk született.