Hány alkalomból áll a gyökérkezelés?

gyökérkezelés MXdent

Amikor egy páciens megkeresi rendelőnket, és a beszélgetés során spontán fájdalomról számol be, ez a fájdalom általában minden inger nélkül jelentkezik. Emellett pácienseink sokszor számolnak be arról, hogy lefekvéskor lüktet a foguk, vagy éjszaka ébrednek fel arra, hogy fáj a foguk. Ekkor már sejthető, hogy gyökérkezelésre lesz szükség.  Amikor hidegre, melegre fáj, akkor azt szuvasodás okozza, ott fogtömés szükséges. A ráharapási fájdalom is igen gyakori, ilyenkor szóba jöhet fogágybetegség, vagy lehetséges, hogy gyökérkezelés szükséges. Ez olyan eset, amikor már a gyulladás túlment a fogon, csonthártyagyulladás van kialakulóban.

Mi a gyökérkezelés, mikor alkalmazzuk?

Gyökérkezelés válhat szükségessé, ha a páciens lüktető, éjszaka jelentkező, vagy spontán fájdalomról számol be. Mély szuvasság vagy nagy tömés van a fogban, és a fog így elhaló félben van. A fog mellett tályog alakulhat ki, bedagadhat az íny.

Bizonyos esetekben nincs jelentős fájdalom, de szükséges a gyökérkezelés: a fog ketté tört, de nem feltétlenül fáj, vagy fogcsiszolás, ütés, fogszabályzás miatt elhalt a fog. Ez a digitális panoráma röntgenen derül ki.  Az ilyen fog színe sárgábbá, szürkébb, mint a többi fog, mivel a fog elhalt.

Amennyiben az elhalt fog kezeletlen marad, akkor a gyulladás tovább terjed a csont felé, a gyökércsúcson át, és úgynevezett krónikus gyulladás (ciszta, granulóma) alakul ki, először a gyökércsúcson, és ez terjed tovább a szomszédos fogak felé is.

Gyökérkezelés menete
Gyökérkezelés menete

Gyökérkezelés menete

Azon pácienseinknél, akik rendszeresen járnak hozzánk kontrollra, azoknál a gyökérkezelés ritkán válik szükségessé. Ha mégis gyökérkezelés indokolt, ebben az esetben egyáltalán nem jár fájdalommal. Akit még a tünetek megjelenése után rövid időn belül ellátunk, ott a kezelés folyamán a fájdalom nem jellemző. Viszont, aki hetekig vár, azoknál a gyökérkezelés, a maximálisan adható érzéstelenítés után is, fájdalmas lehet, mert a gyulladt szövet, már nem zsibbad úgy el.

A kezelés folyamata:

  1. A kezelést egy panoráma röntgen készítés és állapotfelmérés előzi meg.
  2. Helyi érzéstelenítésben trepanáljuk a fogat, vagyis megkeressük a gyökércsatornákat. Ez fogtípustól függően, 1,2,3 és 4 darab is lehet.
  3. Feltágítjuk a csatornákat gépi és kézi eszközökkel, Kerr tűkkel. Nálunk már legtöbbször gépi gyökérkezelést végzünk.
  4. A tágítás során már csírátlanítjuk a fogat átöblítő folyadékkal.
  5. Többször bemérjük apexlokátorral, hogy jól végig értünk-e a csatornán, ami előfeltétele a sikeres kezelésnek. Ezt követi a gyökércsatornák gyógyszeres lezárása. A fogat pedig ideiglenes töméssel látjuk el. Ilyenkor várunk 1-2 hetet, hogy a fájdalom, panasz megszűnjön. Ha a panaszok nem szűnnek, akkor antibiotikumot is kaphat a páciens a gyógyszeres zárás cserélése mellett.
  6. Amennyiben a fog megnyugodott, akkor végleges gyökértömést kap. A fog koronai részét pár napig ideiglenes töméssel látjuk el, mert idő kell, hogy a gyökértömés megkössön. Ezt követően kaphat végleges tömést, inlay-t vagy koronát a fog.

A gyökérkezelés lényege, hogy a gyökércsatornát csúcsig érően és falállóan tömjük le, teljesen kitöltse a csatornák belsejét.

Gyökérkezelés időtartama

Legkevesebb egy (fogcsiszolás közben megnyílik a fogbél), de általában kettő vagy több alkalom szükséges a gyökérkezeléshez. A két alkalom a leggyakoribb: az első alkalom a gyógyszeres zárással zárul, majd 1 -2 hét múlva megtörténik a végleges gyökértömés. Itt a gyökérkezelés befejeződik, ezután már a fog helyreállításáról beszélünk. Rágó fogaknál a koronával történő helyrehozatal a legtartósabb, megelőzhető a későbbi fogtörés.

A kezelések között, arra figyeljen, hogy az ideiglenes tömést ne terhelje, ha lehetséges rágjon a másik oldalon.  A kezelt fog tisztításáról ne feledkezzen meg!

Gyökérkezelt fog
Gyökérkezelt fog

Gyökérkezelés után

A gyökérkezelés utáni fájdalom a fog gyógyszeres zárását követően jelentkezhet, de már lényegesen kevésbé, mint előtte.  A végleges gyökértömést követően egy feszítő érzés lehetséges még pár napig. Ami összességében elmondható, hogy amilyen fokozatosan kialakul a gyulladás, fájdalom, ugyan olyan fokozatossággal fog csökkenni is. A kezelt fogat kíméljük még a ráharapással 1-2 hónapig.

Összegzés

Amennyiben a gyökérkezelés a fog szuvasodása miatt válik szükségessé, ennek következtében alakul ki a gyulladás. Ez rendszeres kontrollal megelőzhető, de legalább is nagy mértékben csökkenthető.

Egyéb esetekben, amikor egy trauma (megütötte a fogat, fogszabályozásnál túlterhelődött a fog stb.) miatt hal el a fog, ott nem előzhető meg a gyökérkezelés, de rendszeres kontrollal megelőzhető az esetlegesen kialakuló krónikus gyulladás (ciszta), ami veszélyezteti a szomszédos fogakat is.

A gyökérkezelés egy lehetőség a foghúzás elkerülésére, egy utolsó esély a fog megmentésére. Nálunk az MXdent Fogászatnál az esetek 95-96%-os sikerességgel meg is valósulnak. Több esetben sikerült már gyulladásban lévő mozgó fogat is megmenteni, ezzel együtt elkerülni a fog implantátumot.

„Mert saját fognál nincsen jobb!”

Keresse fel rendelőnket egy kontrollra, lehetőleg még mielőtt fájna a foga!

Call Now Button