Fogápolás a fogorvos családjánál 1. rész

Fogápolás

Számtalan fogápolási terméket próbálnak meg eladni a reklámok. Nehéz kiválasztani kinek mi a jó és milyen formában. Ebben szeretnék iránymutatást adni, a saját otthoni (családom) és szakmai tapasztalatom alapján.

A bejegyzésben megemlített termékek számunkra jól beváltak, nem reklámozási célzattal említem meg azokat.

Bármilyen kiváló egy adott termék, ha nem megfelelően használjuk, sok kárt is okozhatunk vele.

A fogkrémek világa 

Azokat a termékeket sorolom fel, amely nálam, családomnál, pácienseimnél ténylegesen bizonyított. Azoknál, akik hajlamosabbak a fogszuvasodásra, érdemes olyan fogkrémeket keresni, amely szerves fluoridot tartalmaz, ilyen például az Elmex fogkrém. Fogérzékenység esetén a Sensodyne fogkrémcsalád nyújt jó megoldást. Itt el szoktam mondani, hogy fognyaki érzékenységnél pakolás jelleggel fejti ki a legjobban hatását. Fogágybetegségnél pedig a Parodontax használatát ajánlom.

Kiváló fogkrém
Kiváló fogkrém

A fogkefe a fogápolás alapvető eszköze

 A helyes fogmosási technika és a sörte keménysége a legfontosabb tényezők. Keménységnél a medium besorolást javaslom, mert nem olyna kemény, hogy felsértsük vele a fogínyt, de nem is puha, így nem csak maszatolunk vele. Kerüljük a gumicsíkokkal ellátott eszközöket! Fontosnak tartom a fogkefe jó tisztíthatóságát, ezért javaslok egy sok éve kapható fogkefét – sajnos már nem mindenhol kapni – az Aquafresh képen látható termékét, ami mindent tud, amit kell. Hiába a jó tisztíthatóság, legalább 3 havonta cseréljük le fogkefénket. Influenzás vagy fertőző léguti betegség után azt javaslom, hogy azonnal új fogkefét használjunk!

A megfelelő fogkefe fogápláshoz
A megfelelő fogkefe

A fogselyem

Legalább olyan fontos mint a fogmosás. A helyes technikáról egy későbbi bejegyzésben írok. Nálunk az Oral-B fogselyme vált be, nagyon jó a szalagos kialakítása, nem vágja a fogínyt, és kellemes mentolos bevonata van. Ajánlom mindenkinek, hogy hordjon magával fogselymet, napközben is kiváló segítség lehet, ha nincs lehetőségünk fogat mosni. Gyakorlottak már tükör nélkül is használhatják, akár az íróasztalnál ülve, nyilván nem társaságban.

A szájvíz

Kúraszerűen kell használni egy adott problémára, pl. fogászati műtétek, implantálás, ínygyulladás után maximum 2-3 hétig. A chlorehexamed tartalmúakat ajánlom ilyen esetekben. Az alkoholos szájvizek napi használata nem ajánlott, mert kiszárítja a nyálkahártyát.

A fogpiszkáló

Kerüljük el messziről! Felsértheti a fogínyt, és akár leváló darabkák az íny alá kerülve be is tokozódhatnak. Kiváló alternatíva a fogselyem.

Ha követjük ezeket az iránymutatásokat, akkor már jó úton haladunk afelé, hogy megfelelően ápoljuk szánkat. Későbbi bejegyzéseimben ezek helyes használatáról is részletesebben írok majd.

Call Now Button