Gyulladás fájdalom nélkül

Vannak olyan elváltozások a szájban, a fogak körül, amik kezdetben nem járnak fájdalommal, amikor pedig megjelennek a kellemetlen tüneteket, akkor már nagy a baj.

A ciszta vagy granulóma, fájdalom nélkül kialakuló krónikus gyulladás, külső, látható elváltozásokat nem okoz. Esetleg fisztula alakulhat ki, amely olyan, mint egy ínyen lévő pattanás, amit sokan ki is nyomnak, és megnyugszanak, hogy minden rendben.

Ezek az elváltozások leggyakrabban gyökérkezelt fogak gyökerei körül alakulnak ki. Előfordulhat még úgynevezett elhalt fogaknál is. Ilyenkor apró „zsák“ alakul ki a gyökér körül, ami aztán növekszik és a csont lebontódását okozza, átterjed más fogakra, súlyosabb esetben akár állkapocscsont törést is eredményez.

Éppen ezért rendkívül fontos a rendszeres, legalább évenkénti röntgen kontroll a pácienseknél, különösen azoknál, akik gyökérkezelésen vettek részt.

Cisztás elváltozás
csontciszta

Itt is, mint számos más fogászati esetnél a legfontosabb tényező az idő. Minél előbb vesszük észre a betegséget, annál jobb. Ebben az esetben sokkal gyorsabban, kisebb beavatkozással, és a fog(ak) megmentésével kezelhető az eset. Fontos leszögezni, ilyen eseteknél mindig jóindulatú elváltozásról beszélünk, nem rákról, így aggodalomra, félelemre semmi ok. Ha a tünetek megjelenése előtt, a szűrővizsgálatok, évenkénti röntgenek alapján sikerül felderítenünk a problémát, akkor szinte fájdalommentesen kezelhető a betegség.

Összegezve, minden évben menjünk el kontrollra és csináltassunk egy panoráma röntgent. Így nemcsak az esetleges cisztás elváltozások súlyosbodását előzzük meg, de a kezdődő szuvasodás is időben észrevehetővé, kezelhetővé válik.

Call Now Button